Dat meldt Cobouw. De woningen worden gebouwd in de gemeente Worthing, vlakbij de kustplaats Brighton. Boklok, het bedrijf van Ikea en Skanska, heeft onlangs toestemming gekregen voor de bouw van 162 huizen. Op dit moment zijn er al 11.000 woningen in Zweden, Finland en Noorwegen te vinden die door Boklok zijn gebouwd. Tien jaar geleden had Boklok ook al plannen om het Verenigd Koninkrijk te veroveren, maar de crisis heeft daar destijds een stokje voor gestoken. Nu lijkt Boklok eindelijk klaar te zijn om te beginnen aan haar Europese opmars.

Echt betaalbare huizen

Boklok richt zich op betaalbare woningen, die bereikbaar moeten zijn voor eenoudergezinnen. Opmerkelijk is dat deze betaalbare woningen niet allemaal binnen het huursegment vallen. Zeker 30 procent van de woningen die woklok gaat bouwen zijn bestemd voor sociale huur. De overige 70 procent moeten “echt betaalbare” koopwoningen worden. Boklok vermeld op haar website van plan te zijn flink uit te breiden. Op de website boklok.co.uk kunnen partijen grond ter verkoop aanbieden aan het bedrijf. Boklok lijkt voorlopig nog geen plannen te hebben in andere Europese landen, maar uitbreiding naar andere afzetmarkten is dus niet ondenkbaar.

Bouwpakket met handleiding?

Nee, de houten, modulaire huizen worden geen bouwpakketten, geeft Boklok aan. De huizen worden in de fabriek ontworpen en specialistisch in elkaar gezet. In de Zweedse fabriek in Gullringen, werden een paar jaar geleden nog 1.200 woningen per jaar gemaakt. Inmiddels is de productiecapaciteit met 50 procent uitgebreid. Op haar website geeft Boklok aan in één dag een klein appartement te kunnen plaatsen.