De aanleiding voor het praktijkprogramma is het onlangs gelanceerde onderzoek over een afwegingskader voor circulaire gronduitgifte. Het rapport laat zien op welke wijze circulariteit in gronduitgifte kan worden geïntegreerd, hoeveel dit kost en oplevert, en welke samenwerkingsvormen kunnen worden gehanteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door een multidisciplinair team bestaande uit Metabolic, APTO Architects, Ecorys en Akro Consult. 

Community van koplopers

De koplopers die in elk geval deel uitmaken van het praktijkprogramma zijn Business Park Amsterdam Osdorp, Heesch West, Lelystad Airport Businesspark, PolanenPark in Haarlemmerliede, Hoogtij in Zaandam en De President in Hoofddorp. Naar verwachting sluit nog een aantal locaties aan, onder meer in de provincie Gelderland. De werklocaties worden door heel Nederland ontwikkeld door verschillende overheden en ook marktpartijen. 

De deelnemende werklocaties streven actief circulaire ontwikkeling na en zetten zo onderzoek en ambities om in praktijk. De koploperprojecten bieden qua profiel, levensfase en geografische spreiding een waardevolle mix en vormen een actieve community die kennis en ervaringen deelt. Het gaat daarbij onder andere om het ontwikkelen van producten zoals een wetgevingswijzer, een subsidiewijzer en circulaire uitgiftevoorwaarden. 

Paul van Dijk, projectdirecteur Heesch West: “Een praktijkprogramma met koplopers is een slagvaardige manier om soms nog abstracte ambities, door delen van kennis en ervaring,  concreet invulling te geven. Heesch West en onze partners in het programma kunnen per werklocatie ambities specifiek en efficiënt verder ontwikkelen. De programmatische benadering vormt tegelijkertijd een bredere basis voor de uitnodigende, interactieve samenwerking met marktpartijen. Een kans om te anticiperen op landelijke doelstellingen in plaats wetsontwikkeling hierin af te wachten.” 

Reinoud  Fleurke, manager gebiedsontwikkeling SADC: “Wij hebben de ambitie om koploper te zijn in de ontwikkeling van circulaire werklocaties. Graag willen wij met andere koplopers onze kennis delen en concrete stappen zetten. Samen kunnen we sneller leren en dus ook sneller resultaat behalen.”

Theo Föllings, voorzitter SKBN: “SKBN draagt als kennisalliantie bij aan de (her)ontwikkeling van toekomstbestendige bedrijventerreinen. Circulaire economie en de rol van werklocaties in de energietransitie zijn voor ons belangrijke thema’s. Wij willen graag de kennis van dit praktijkprogramma delen via ons landelijke netwerk, om de impact zo groot mogelijk te maken.