WeMakeThe.City 2019 vindt plaats van maandag 17 tot en met zondag 23 juni in de Metropoolregio Amsterdam. Het is de tweede editie van het internationale stedelijk innovatiefestival. 5 programma-onderdelen die de stedelijke professional niet mag missen.
1. A Home for Everybody: Affordable Housing as a Human Right
Wonen is al een mensenrecht, maar toch is wonen in de grote steden onbetaalbaar en stijgt dakloosheid in Nederland. Internationale topsprekers zoals stadssocioloog Saskia Sassen (Columbia University), architect Alfredo Brillembourg (Urban Think-Tank), econoom Laurie MacFarlane (auteur van Rethinking the Economics of Land and Housing) en Juha Kaakinen (Housing First Finland) gaan in gesprek over wat het betekent als we wonen daadwerkelijk als een mensenrecht zouden zien. Met sprekers Cody Hochstenbach (UvA), Peter Boelhouwer (TU Delft), Hester van Buren (bestuur woningcorporatie Rochdale) en het College van de Rechten van de Mens, verkennen we de lokale context.
Woensdag 19 juni | 09:30 - 12:30 | Bijlmerparktheater, Amsterdam
2. Break-out: De Wooncoöperatie en het Grondvraagstuk
Veel wooncoöperaties mislukken nu nog. Het vormen van een gemeenschap, de financiering en de beschikbaarheid van grond zijn hierin complicerende factoren. Oud wethouder Maarten van Poelgeest is door Amsterdam aangewezen om wooncoöperaties aan te jagen en een advies voor het college te schrijven. Tijdens deze middagsessie op WeMakeThe.City gaan o.a. Maarten van Poelgeest, Jacqueline Tellinga, Saskia Sassen en Laurie MacFarlane in gesprek over de wooncoöperatie en het grondvraagstuk. Hoe kunnen we dit oplossen? En welke rol spelen de woningcorporaties hierin? Kom naar de break-out: Community-led housing model: the question of land.
Woensdag 19 juni | 13:30 - 15:30 | Bijlmerparktheater, Amsterdam
3. Metropolitan Mobility Conference
De Metropoolregio Amsterdam blijft groeien en daarmee het verkeer. Maar hoe faciliteren we het drukke verkeer met een minimale impact op ruimte, lucht, geluid en gezondheid? Hoe houden we dit betaalbaar voor reizigers, voor bedrijven en ook voor de overheid? En hoe anticiperen we op de uitdagingen en mogelijkheden van de toekomst? Deze vraag staat centraal in de Metropolitan Mobility Conference. In drie conferentiedagen bespreken we mobiliteit in de Metropoolregio Amsterdam en de rest van de wereld. Met (internationale) sprekers van naam zoals Miguel A. Gamiño Head (voormalig Chief Technology Officer van New York City) over de platformsamenleving tijdens de conferentie ‘Getting Around Smart’ op dinsdag 18 juni en Thijs Emonds (General Manager Uber Benelux) en Sharon Dijksma (Wethouder Verkeer en Vervoer Amsterdam) over de autoluwe stad tijdens de conferentie ‘Autoluwe stad’ op woensdag 19 juni.
4. Climate Proof the Region
Climate Proof verkent de toekomstbeelden voor de Metropoolregio Amsterdam en de consequenties van klimaatverandering in de tussentijd. In de ochtend word je tijdens een theatrale conferentie meegenomen in de gevolgen van een veranderend klimaat voor de wereld, Nederland en de regio. Visionairs spreken zich uit over toekomstbeelden voorbij 2100 en wat ons te doen staat in de tussentijd. Zijn de toekomstbeelden zo negatief als ze nu geschetst worden of kunnen ze ook positief zijn? Met o.a. Henk Ovink (Nederlands watergezant), Marjolijn Heemstra (theatermaker) en verbeeldingsprogramma door collectief LUDWIG met werken van Isaac Cordal, Claude Cattelain, Piet-Jan van Rossum en Fabian Krausz.
Dinsdag 18 juni | 09:30 – 22:00 | Undercurrent, Amsterdam
5. Gebiedsexpedities Metropoolregio Amsterdam
De crisis lijkt alweer ver achter ons en met de toenemende vraag naar woningen en werklocaties domineren hijskranen de skyline van de Metropoolregio Amsterdam. In de komende jaren verrijzen door de gehele regio nieuwe stukken stad, van wolkenkrabbers aan het IJ tot Tiny Houses in Almere. Talloze stadmakers werken samen aan het ontwikkelen van deze gebieden en je bent van harte welkom om naar deze gebieden toe te gaan en gezamenlijk te werken aan de uitdagingen van deze tijd. Neem bijvoorbeeld Expeditie Almere #1 Oosterwold. Wat als de overheid bij het ontwikkelen van een gebied écht alle vrijheid aan de burgers geeft? In Oosterwold zijn de nieuwe bewoners zelf verantwoordelijk voor het inrichten van hun leefomgeving: van hoe de straten lopen tot waar hun energie vandaan komt.
Vrijdag 21 juni | 09:30 – 16:30| WTC Almere
Of Expeditie Haarlem, door de Waarderpolder en de Koepelgevangenis. Je gaat op expeditie door de Waarderpolder die transformeert van voornamelijk bedrijventerrein tot een gemengd woon- werkgebied, waar innovatieve circulaire ondernemers de kans krijgen om het gebied te ontwikkelen. Tot slot is er een rondleiding door de Koepel, waar we meer leren over de bijzondere transformatie van deze historische gevangenis.
Vrijdag 21 juni | 10:00 – 17:30 | Teylers Museum, Spaarne 16, 2011 CH, Haarlem