RTL Nieuws vergeleek voor het onderzoek de functie van 7,5 miljoen woningen over twee jaar, 2017 en 2018. Bijna 100.000 woningen koopwoningen uit 2017 werden een jaar later verhuurd door particulieren. Het omgekeerde, dus het omzetten van huur- naar koopwoningen, gebeurde veel minder. Dat maakte dat er in 2018 ruim 27.000 minder koopwoningen beschikbaar waren dan een jaar eerder.
Starters worden weggeconcurreerd
De opmars van investeerders hangt samen met een verslechterde positie voor starters op de woningmarkt, stelt stadsgeograaf Cody Hochstenbach van de Universiteit van Amsterdam. Hij zegt hierover tegen RTL Nieuws: ‘Beleggers richten zich net als koopstarters vooral op kleinere panden op centrale plekken. Zij kunnen over het algemeen zo'n woning in één keer betalen. Starters zijn veel meer afhankelijk van een hypotheek. Zij kunnen niet tegen investeerders opbieden en worden zo weggeconcurreerd.’
Weggeconcurreerde wordt nieuwe doelgroep
Volgens stadsgeograaf Hochstenbach ontstaat vervolgens een wrange situatie. Starters die niet kunnen kopen, worden namelijk regelmatig de doelgroep van investeerders die hun aangekochte pand willen verhuren. Dit gebeurt volgens RTL Nieuws vooral veel in de centra van grote steden als Utrecht en Amsterdam. Zo is in een jaar tijd in het Amsterdamse De Pijp en op de Wallen 1 op de 10 koopwoningen omgezet naar een huurwoning.
Zodra de koopwoede in Utrecht en Amsterdam wordt bereikt, zal de trend niet stoppen maar zich verplaatsen, verwacht Hochstenbach. ‘Ze blijven investeren, maar op andere plekken en in andere types huisvesting. We zien al dat beleggers uitwijken naar de stadsranden, waar bijvoorbeeld eengezinswoningen worden aangekocht,’ zegt hij tegen RTL Nieuws.