Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD). Het 60 hectare grote gebied moet vanaf 2020 huisvesting bieden aan bedrijven die zich specialiseren in bewerking, overslag en opslag van diepgevroren en gekoelde voedingsmiddelen.

De eerste van deze bedrijven is inmiddels bekend, meldt het FD. Vruchtensappenproducent Innocent Drinks, onderdeel van Coca-Cola, investeert ongeveer 250 miljoen euro in een nieuwe vestiging in het gebied. Verder zegt het Havenbedrijf Rotterdam tegen het FD met een aantal andere bedrijven ‘serieus’ in gesprek te zijn over vestiging in de nieuwe food hub.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zegt tegen het FD dat de komst van Innocent Drinks ‘bijdraagt aan de versterking van ons internationale voedselcluster’.

Een nieuwe richting

De nieuwe focus op voedingsmiddelen in het gebied is opvallend. Europoort staat vooral bekend om zijn zware petrochemische industrie. De afgelopen jaren lagen er voor het braakliggende gebied dan ook plannen voor een chemiefabriek van Kodak, een gasterminal van Liongas en een Russische olieterminal.

Al deze projecten vonden echter nooit doorgang, waardoor het Havenbedrijf Rotterdam ging nadenken over een nieuwe bestemming. Emile Hoogsteden, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, zegt tegen het FD: ‘We hebben toen pas op de plaats gemaakt. Gaan we verder op dezelfde weg of zijn er nog andere mogelijkheden?’

De keuze viel op de voedingsmiddelen omdat dit door bevolkingstoename en welvaartsgroei een groeimarkt is, zegt Hofsteden tegen de krant. Bovendien voorziet het Havenbedrijf koppelkansen met tuinders in het Westland en grote verpakkings- en distributiecentra in Ridderkerk en Barendrecht.