Bijna tien jaar geleden werd door de wijziging van het bestemmingsplan de komst van een factory outlet centre mogelijk op het terrein van een voormalige suikerfabriek in de voormalige gemeente Haarlemmerliede. Tegen het bestemmingsplan waren door direct belanghebbenden geen bezwaren ingediend. Toch besloot INretail - de grootste brancheorganisatie in non-food retail - in overleg met enkele leden om het plan waarvoor de vergunning al was verleend ter discussie te stellen via juridische procedures. Dat heeft  bijna vijf jaar geduurd. 

Alleen ruimtelijke argumenten

INretail startte procedures in verband met te verwachten verkeersoverlast op de toevoerwegen, parkeerproblemen die worden voorzien, geplande bomenkap, bijzondere flora en fauna in de directe omgeving et cetera. 'Economische argumenten mogen bij dergelijke juridische procedures niet aangevoerd worden, alleen ruimtelijke ordeningsargumenten', schreef INretail vorige week in een persbericht.

Maar het bezwaar was vooral door economische argumenten ingegeven. 'De uitspraak van de rechter treft alle moderetailers in een brede straal rond Halfweg. Denk aan ondernemers in Haarlem en Amsterdam en vele dorpen in de regio. Het bestemmingsplan staat een outlet helaas toe. Nu aan vijf jaar procederen een eind komt, is het nog wel de vraag of de Spaanse projectontwikkelaar Neinver nog exact wil vasthouden aan het plan dat al vijf jaar geleden is ingediend.'

Vasthouden aan concept

Een woordvoerder van Neinver - een familiebedrijf dat afgelopen twintig jaar zo'n vijftien 'The Styles Outlets' uitrolde nabij (hoofd)steden in meerdere Europese landen, rept niet over aanpassing van de plannen. Op het terrein van de voormalige Suikerfabriek in Halfweg, waar twee omgebouwde silo's nu al ruimte bieden aan kantoren, een congrescentrum en verder een casino aanwezig is, wil Neinver 19.000 m² bruto vloeroppervlakte realiseren voor in totaal 115 winkels, ruimte voor 1.950 parkeerplaatsen en 200 plekken voor fietsen. Het hele projectgebied beslaat 108.000 m².

'The Styles Outlets Amsterdam ligt als enige Nederlandse outlet middenin de Randstad'

Een woordvoerder van INretail benadrukt dat de nieuwe outlet in het verzorgingsgebied ligt van die andere outlet 'Batavia Stad Fashion Outlet' in Lelystad. Voor outlets geldt de stelregel dat het verzorgingsgebied maximaal anderhalf uur autorijden beslaat. Andere outlets zijn Designer Outlet Rosada bij het Brabantse Roosendaal en Designer Outlet Roermond.

Bereikbaar per trein

Volgens de woordvoerder van Neinver is er wel degelijk ruimte voor een nieuwe outlet. 'Amsterdam The Styles Outlets ligt als enige Nederlandse outlet middenin de Randstad, onder de rook van Amsterdam en Haarlem en met Den Haag en Rotterdam op respectievelijk een half uur en drie kwartier rijden afstand. Daarnaast is Amsterdam The Styles Outlets bereikbaar per trein. Station Halflweg ligt op circa 500 meter lopen van de toekomstige outlet. Daarnaast mikken we zo dicht op Amsterdam en Schiphol op een internationaal publiek. The Styles Outlets is een internationaal en beproefd brand. En dat op een interessante locatie bij een oude suikerfabriek en niet zomaar ergens in de wei. Het is een interessante plek, en bovendien goed met het OV ontsloten.'

De woordvoerder van Neinver kan zich niet vinden in de claim dat de komst van extra winkelruimte op het outlet ten koste gaan van ander moderetailers. 'Wij trekken een heel ander publiek aan, dat niet zo snel in de binnenstad gaat shoppen, maar juist een dagje uit wil. Zij zijn bovendien op zoek naar merkkleding van een seizoen oud, tegen een lage prijs. Bestaande moderetailers hebben vooral last van online aanbieders.' 

'Neem bestemmingsplanwijzigingen serieus' 

INretail riep ondernemers vorige week op om wijzigingen van bestemmingsplannen die de gemeenten aankondigt, altijd serieus te nemen. 'Er is zes weken tijd om bezwaar in te dienen. Dat is het moment om als direct belanghebbende in actie te komen. Als een bestemmingsplan definitief is zijn de kansen dat je plannen nog van tafel krijgt heel klein. Dat blijkt vandaag opnieuw', benadrukte de brancheorganisatie vorige week, na de uitspraak van de rechter.

Het pleit rond de vierde outlet van Nederland lijkt echter definitief beslecht. De woordvoerder van Neinver roept gemeenten op samenwerking aan te gaan door naast een bezoek aan de binnenstad ook een bezoek aan de outlet aan te prijzen en vice versa. 'Samen staan we sterker', besluit de woordvoerder.