De Warren werkt op het centrumeiland in IJburg in coöperatief verband aan de realisatie van 36 sociale en middeldure huurwoningen. De wooncoöporatie biedt het publiek de mogelijkheid te investeren in obligaties met verschillende looptijden. Het rendement loopt op van 2,3 procent bij een looptijd van zeven jaar, tot 2,7 procent bij twintig jaar. De eerste € 100.000 was al na twee weken volgetekend. ‘Mensen zien volgens mij in dat dit sociale en duurzame project de investering waard is’, zegt voorzitter Chandar van der Zande van De Warren.

Op het moment van publicatie van dit bericht staat de teller van de crowdfunding op € 111.250. Het volgende doel is om € 300.000 op te halen. Met dat geld kan de zelfbouwcoöporatie investeren in ‘betaalbaarheid en ecologische meerwaarde’. Ook moet de crowdfunding eraan bijdragen dat De Warren bij mogelijke onvoorziene tegenvallers tijdens de bouw niet hoeft in te boeten op het gebied van duurzaamheid.­­

Financiering

Het project wordt zonder eigen kapitaal gerealiseerd. De Warren maakt naast de crowdfunding ook gebruik van andere soorten financiering. Het grootste gedeelte van de som is een lening van de GLS, een duurzame en coöperatieve Duitse bank. Daarnaast investeert ook het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland in het project en maakt De Warren gebruik van verschillende duurzaamheidssubsidies.

De Warren wil een voorbeeld zijn voor een nieuwe, duurzame en coöperatieve manier van ontwikkelen, beheren en wonen. ‘Voor en door onszelf. Van ontwerp tot bouw tot beheer zijn we eigen baas’, zei Van der Zande eerder in een interview met Stadszaken. De organisatie denkt met de appartementen 20 tot 30 procent onder de marktprijs te kunnen gaan zitten.

Lees ook: De Warren bewijst: wooncoöperatie als ontwikkelvorm werkt