Advertentie
The green village

Vier ton voor 5G-testen in Metropoolregio Rotterdam Den Haag

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) gaat samen met TU Delft, gemeente Delft en Katwijk, TNO en de provincie Zuid-holland de digitale economie stimuleren. 23 gemeenten investeren in onderzoek naar 5G-toepassingen in fieldlabs. MRDH investeert twee ton in het Living Lab in Scheveningen en nog eens twee ton in het 5G Fieldlab in Delft. De uitrol van 5G komt zo steeds dichterbij.

Nederland experimenteert volop met 5G toepassingen. Stadszaken selecteerde eerder vijf vooruitstrevende 5G initiatieven: 5Groningen, De Johan Cruijf Arena, Automotive Campus Helmond, de Rotterdamse Haven en de Technology Base in Enschede. De Metropoolregio Rotterdam Den haag kan zich nu bij dit lijstje voegen. MRDH investeert maar liefst 4 ton in de regio om onder andere zelfrijdende auto’s, robots en slimme drones werkelijkheid te maken.

The green Village: proeftuin voor duurzame innovaties

Het 5G Fieldlab in Delft is een open platform gericht op het ontwikkelen en gebruik van 5G. Bedrijven, studenten en start-ups ontwikkelen er nieuwe 5G-toepassingen. Het lab komt te liggen bij The Green Village op de TU Delft Campus, een openluchtlaboratorium voor experimenten met nieuwe technologieën voor de woon- een leefomgeving. 'Het fieldlab biedt kansen voor andere initiatieven in de regio. Is een toepassing succesvol getest, dan is het op grotere schaal inzetten in het Living Lab Scheveningen mogelijk. Gemeente Katwijk en de regio Holland-Rijnland werken ook samen met het 5G Fieldlab. Het testen van 5G-toepassingen voor drones gebeurt bij Unmanned Valley Valkenburg' melden de gemeente Delft, TU Delft en gemeente Katwijk in een gezamenlijk bericht.

Living lab scheveningen

Living lab scheveningen is de tweede proeftuin die twee ton subsidie ontvangt. Scheveningen is volgens gemeente Delft, TU Delft en gemeente Katwijk de proeftuin voor Smart City-toepassingen in een drukbevolkt en drukbezocht gebied. Hier worden slimme lichtmasten ontwikkeld, ook wel ‘Smart City Hubs’. Dit zijn lichtmasten die meer kunnen dan licht geven. Ze kunnen ook onder andere de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersdrukte meten en bieden plaats aan 5G-antennes. Door bij het Living Lab integraal te testen, worden niet alleen de kosten van de uitrol van 5G lager, maar zijn er ook minder ingrepen in de buitenruimte nodig.

Waarom 5G?

‘5G’ is de term voor de volgende, vijfde generatie mobiele communicatietechnologie. Behalve een zeer snelle en betrouwbare mobiele verbinding heeft 5G ook andere voordelen, die nieuwe toepassingen mogelijk maken. Waar augmented reality bijvoorbeeld om een hoge datadoorvoersnelheid vraagt, vraagt een zelfrijdende auto juist om een lage reactietijd (latency).

Landelijk Congres Openbare Ruimte: digitale transitie
In de stad spelen veel transities. Verdichting, klimaatadaptie, vergrijzing en dus ook digitalisering: de digitale transitie. De openbare ruimte is bij uitstek een plek om deze transities succesvol te accommoderen. Op het 15e Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) op 20 juni in Rotterdam presenteren we integrale openbare ruimteoplossingen voor een klimaatbestendige, sociale, gezonde, compacte stad. Meld u nu aan! 
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen