Rotterdam wil meer groen realiseren. De komende jaren komt er twintig hectare groen bij in de stad. Particulieren, bedrijven, woningbouwverenigingen en de gemeente zorgen er samen voor dat (binnen)tuinen, straten, pleinen, parkjes, daken en schoolpleinen (nog) groener worden. Groen zorgt volgens de gemeente en Stichting Steenbreek namelijk niet alleen voor een fijnere omgeving om in te wonen of te werken, maar is ook een goed middel voor extra regenwateropvang en een betere biodiversiteit, met meer soorten planten en dieren in de stad.

Meer dan 100 gemeenten

Met het aansluiten Rotterdam zijn nu drie van de G4 gemeenten verbonden aan Stichting Steenbreek: Utrecht en Den Haag sloten zich al eerder aan. Naast Rotterdam organiseren meer dan 100 deelnemende gemeenten, waterschappen, provincie en partners in Nederland met regelmaat activiteiten om de leefomgeving te vergroenen.

‘Elk klein beetje telt’

Het klimaat is volgens Stichting Steenbreek een zaak van de lange termijn, maar maatregelen van vandaag hebben morgen al effect. Elke gram CO2 die niet in de atmosfeer komt of elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen telt, aldus de stichting. Deze vergroening zorgt er volgens de stichting namelijk voor dat regenwater weer goed in de bodem kan zakken, riolen minder belast worden, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen en dat mensen zich prettiger en gezonder voelen. Zo neemt zowel de  fysieke en sociale leefbaarheid in wijk en buurt toe.