De gemeenten Utrecht, Tilburg en Den Haag waren voor de prijs ‘Meest Duurzame Gemeente’ genomineerd. Uiteindelijk kwam Utrecht als winnaar uit de strijd en won de circulaire ring.  Volgens de vakjury, bestaande uit Wim Hazeu, Robert Koolen, John Nederstigt en Andy van den Dobbelsteen, is het bijzonder dat de gemeente over groen en klimaatrobuustheid van wijken nadenkt en dat er van elk aspect van duurzaamheid een voorbeeld is te vinden.

De gemeenten konden per video toelichten waarom zij de prijs verdienen. Klaas Verschuure, wethouder Circulaire Economie, zegt in de video die de gemeente Utrecht instuurde: ‘We willen Utrecht als vootrekkersgemeente in Nederland positioneren. Dat doen we met gezond leven en daar is circulair bouwen natuurlijk een heel belangrijk component in.’ Volgens de wethouder biedt de woningbouwopgave in de gemeente, van 115 duizend woningen, dan ook een kans om circulair bouwen grootschalig toe te passen. Voorbeeld hiervan zijn de ontwikkelingen omtrent de Merwedekanaalzone. Dit voormalige industrieterrein wordt getransformeerd tot een groen gebied met zes tot tienduizend woningen. Verschuure: ‘We doen dit met de hoogste ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.’

Nog meer prijzen voor Utrecht

Ook op individueel projectniveau vielen prijzen in de Domstad. Het circulaire restaurant ‘The Green House,’ te vinden aan de Croeselaan in de schaduw van de Rabobank, won de publieksprijs.  De deelnemers van het Duurzaam Gebouwd Congres mochten hun stem uitbrengen en waren het meest onder de indruk van The Green House.

In de categorie ‘Meest duurzame project’ waren ‘NeroZerolab & 44 NeroZerowoningen’, ‘De Leister Igge’ en wederom ‘The Green House’ genomineerd. De Leister Igge in Opeinde ging uiteindelijk naar huis met de Gouden Kikker, de prijs voor het meest duurzame project. De jury roemde het project omdat het ‘een inspirerend voorbeeld is voor alle onderwijsgebouwen in Nederland.’

In de categorie ‘Meest duurzame corporatie’ konden woningcorporaties laten zien wat ze in huis hebben op het gebied van verduurzaming. Alwel, Woonwaard en Stichting Wooncompagnie voerden de top 3 aan en Woonwaard werd geselecteerd als nummer 1. De jury oordeelde dat Woonwaard een vooroplopende corporatie is en dat duurzaamheid ‘bij hen in de genen zit.’ Onder andere om deze redenen ging de WoCo25 naar Woonwaard.