amsterdam
Foto: Massimo Catarinella

‘Woonfraude ontwricht corporatiestelsel Amsterdam’

Amsterdamse woningcorporaties kampen met grootschalige illegale onderhuur. De woonfraude omvat 10 tot 20 procent van het huizenbestand van de corporaties, waardoor de woningmarkt in de hoofdstad verder dichtslibt.

Dat meldt het FD. De krant sprak met bestuursvoorzitter Marien de Langen van woningcorporatie Stadgenoot, die laat weten dat het gaat om 3000 tot 6000 fraudegevallen. 'Een waanzinnig hoog aantal, als je bedenkt dat wij via nieuwbouw jaarlijks slechts enkele honderden nieuwe woningen kunnen opleveren’, zegt De Langen tegen het FD.

Woningmarkt

De Amsterdamse woningmarkt kent een wachttijd van 14 jaar. Jaarlijks stroomt niet meer dan 3 procent van de huurders door. De illegale onderhuur komt bovenop het probleem van verhuur via Airbnb en scheefwonen.

'Illegale onderhuur ontwricht en ondermijnt het hele corporatiestelsel', zegt directeur Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties tegen het FD. De aanpak ervan ligt bij de gemeente, maar de aandacht van de Amsterdamse politiek richt zich volgens de krant vooralsnog vooral op de zichtbare overlast door Airbnb-verhuur. De gemeente Amsterdam zegt de investeringen in de aanpak van illegale onderhuur op te schroeven, schrijft het FD.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen