Stichting Streetwise bestaat nu vijf jaar, waarvan de laatste drie jaar onder de vlag en regie van Stadsregio Parkstad Limburg. De stichting is een initiatief van Sjaak Vinken (49) en Leonie Kuepers (31) en vindt haar oorsprong in Heerlen. Het duo bracht in vijf jaar meer dan 100 ondernemers naar die stad. Vinken en Kuepers helpen nu jaarlijks zo’n dertig nieuwe ondernemers door heel Parkstad aan een nieuwe plek. Regelmatig hebben ze meer dan één opening per week. Hoe Vinden en Kuepers dat?

Maatwerk brengt nieuwe dynamiek

De aanpak van Streetwise kenmerkt zich door maatwerk voor de ondernemer. Vinken en Kuepers begeleiden ondernemers die een winkel of horecazaak willen beginnen. De ondernemers volgen een begeleidingstraject van gemiddeld acht maanden, van idee tot opening. Als het bedrijfsplan voldoende doortimmerd is en er zicht is op duurzaam succes, wordt er bemiddeld met financiers en verhuurders uit het intussen omvangrijke netwerk van Streetwise, om te komen tot de daadwerkelijke opstart van het bedrijf. Mede door die bemiddeling zijn verhuurders geregeld bereid om van de oorspronkelijke huurprijs af te wijken. Na de opstartperiode wordt er dan langzaam opgebouwd naar een marktconforme huurprijs.

Met haar aanpak genereert Streetwise niet alleen nieuwe dynamiek; de stichting biedt ook een antwoord op leegstand. Het slagingspercentage is bijzonder hoog: zo’n 92%. Dat is uniek. De gemiddelde uitvalpercentages voor detailhandel en horeca zijn resp. 50 en 60 procent.

Martin de Beer, Wethouder Economie, Arbeidsmarkt en Sport gemeente Heerlen, is enthousiast: ‘De aanpak van Streetwise bij het ondersteunen van ondernemers is uniek in Nederland. Met lef, onbevangenheid en doorzettingsvermogen zijn zij de hand in de rug van de ondernemer. De hand in de rug die banken, eigenaren en verhuurders van panden en gemeenten beweegt om net wat leniger te zijn in hun ondersteuning. Met als resultaat honderden nieuwe banen en levendige winkelgebieden.’

Intensief samenspel

Het huidige retaillandschap vraagt volgens Streetwise om een gemeentegrensoverschrijdende aanpak, waarbij gekeken wordt op welke winkelgebieden ingezet moet worden. Streetwise begeleidt de ondernemer dan ook naar een geschikte locatie in de regio, juist op basis van deze Parkstadbreed gedragen visie.

Kuepers: ‘Van de gemeenten vragen we commitment en een ondernemersgerichte houding, bijvoorbeeld ten aanzie van het werven en faciliteren van ondernemers. Dat moet een samenspel zijn.’