Dat meldt het Parool. Voor de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP, die eind mei 2018 aantrad, is de inwerkperiode voorbij. 2019 wordt het jaar waarin het college zich moet definiëren, aldus D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig tegen de krant. Voornemens omtrent verduurzaming, het aardgasvrij maken van de stad en het bestrijden van armoede moeten nu gerealiseerd worden.

Door financiële tegenvallers is het echter onzeker of realisatie van de voornemens gaat lukken. Kosten vallen hoger uit dan voorzien, inkomsten juist lager. Er moet dus bezuinigd worden.

2 miljard voor renovatie kades en oevers

De opvallendste postenkost is die voor de renovatie van oevers en kademuren in de gemeente. Deze zijn de afgelopen jaren verwaarloosd, waardoor de kosten nu geraamd worden op twee miljard euro. Geld voor het miljardenproject is verkregen via langlopende financieringen bij de bank, maar de rentelasten zijn voor rekening van de gemeente.

Een ander knelpunt zijn btw-kosten. Per 1 januari 2019 zijn deze verhoogd, van zes naar negen procent. De gemeente betaalt deze btw over activiteiten waarbij zij als ondernemer optreedt, bijvoorbeeld bij het exploiteren van een sportkantine. Udo Kock, wethouder Financiën en Economische Zaken (D66), heeft 55 miljoen euro beschikbaar gesteld om de btw-verhoging te dekken, maar volgens het Parool zal dit niet genoeg zijn.

Tegenover oplopende kosten staan lagere subsidie-inkomsten. Zo krijgt de hoofdstad de komende jaren 111 miljoen euro minder Rijkssubsidie dan in voorgaande jaren.

Politiek spannend

Hoe de coalitie haar ambities in het financieel nauwe vaarwater toch waar gaat maken, moet nog blijken. ‘Politiek gezien zal het spannend worden,’ zegt Erik Flengte van de SP tegen het Parool. ‘Iedereen heeft een ander idee over de invulling van de bezuinigingen.’

Wilt u op dit artikel reageren? Ga dan naar onze nieuwe LinkedIn-pagina.