‘Gemeenten ontwikkelen te weinig bouwplannen’

Gemeenten ontwikkelen te weinig bouwplannen om te voorzien in de toenemende vraag naar woningen. Dat stellen drie topmannen uit de bouwsector in de Telegraaf. Zij voorspellen dat slechts de helft van de één miljoen benodigde woningen per 2030 gerealiseerd kan worden als het huidige tempo aanhoudt.

‘De huidige planning van één miljoen woningen is niet realistisch,’ zegt bestuursvoorzitter Daan Sterling van het Rotterdamse bouwconcernt TBI tegen de krant. Volgens Sperling en topmannen Jan de Ruiter van VolkerWessels en Ton Hillen van Heijmans komt dit onder meer doordat gemeenten te weinig bouwplannen ontwikkelen.

Een andere reden voor het voorspelde achterblijven van de  productie van nieuwbouw is de politieke keuze voor binnenstedelijk bouwen, aldus de topmannen. ‘Een gemeente als Amsterdam eist meer sociale woningbouw, maar tegelijkertijd moet dat op enorm dure grond. Het moet uit de lengte of breedte,’ zegt De Ruiter van Volkerwessels tegen de krant. Sperling voegt toe: ‘Laten we alsjeblieft bouwen wat de consument wil.’

Volgens de bouwers bestaat de oplossing voor het versnellen van de woningbouwproductie al lang. ‘Die is 25 jaar geleden al voorgesteld, namelijk bouwen aan de randen van het Groene Hart, gecombineerd met een lightrail. Het kan zo uit de la gehaald worden, er hoeft allen maar wat financiering bij,’ zegt Sperling tegen de Telegraaf.

Wilt u op dit artikel  reageren? Ga dan naar onze nieuwe LinkedIn-pagina.
De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen