Lezersaantallen zijn meetbare getallen die iets zeggen over wat u het afgelopen jaar belangrijk, interessant of gewoon leuk vond. Ze zijn een maatstaf voor succes en op de redactie van Stadszaken is de concurrentie om de Meest-Gelezen-Bokaal dan ook moordend. Toch is deze top 18 slechts het topje van de ijsberg. Er zijn veel meer verhalen die veel werden gelezen, en die eigenlijk thuishoren in een jaaroverzicht. Tegelijkertijd zijn er verhalen waarvan we veel hadden verwacht, maar die toch niet terugkomen in het ‘linker rijtje’ van onze statistieken.
Omgevingswet
De Omgevingswet bleef in 2018 een belangrijk dossier. Na twee keer uitstellen hebben we een definitieve datum waarop de wet ingaat. Duidelijkheid dus – heeft u 01-01-’21 al in uw agenda genoteerd? Tegelijkertijd is veel nog niet bekend. De meeste gemeenten zijn inmiddels bezig met de voorbereidingen, maar vooral op ruimtelijke ordeningsthema’s blijken gemeenten nog veel werk te moeten verzetten. Participatie speelt een belangrijke rol in de Omgevingswet. Maar hoe organiseer je dat eigenlijk? En hoe zorg je dat inwoners niet participatiemoe worden?
Energietransitie
Ook de energietransitie was het afgelopen jaar een urgent onderwerp. En dat zal voorlopig nog wel zo blijven. We moeten verduurzamen, van het gas af en zuiniger omgaan met energie. Zonne-energie, elektrificering en het benutten van restwarmte zullen de komende jaren een vlucht moeten nemen om aan de ambities van het klimaatakkoord te kunnen voldoen. U was in 2018 vooral geïnteresseerd in de belofte van waterstof. Verschillende gemeenten zetten waterstof al in als brandstof voor duurzame warmte. En waterstof zou misschien zelfs een alternatief kunnen zijn voor de peperdure isolatie die nodig is om de bestaande woningvoorraad all-electric te maken.
Retaildiscussie
Het stof in de retaildiscussie begon in 2018 neer te dalen. Sociale motivaties geven steeds meer de doorslag of consumenten een winkelgebied bezoeken. Maar welke sociale motivaties zijn dat dan? En wat betekent dat voor hoe een winkelgebied eruit ziet? Dat niet altijd duidelijk is welk concept werkt, zien we in de Rotterdamse Markthal. Ondanks florissante omzetcijfers blijven huurders en verhuurders kibbelen over het concept: is het een plek voor een versmarkt of juist voor horeca? Gemeenten kunnen zelf veel doen om winkelcentra aantrekkelijker te maken. Ze werken aan een compacte binnenstad en zoeken manieren om afscheid te nemen van retailocaties die niet mer voldoen. Belangrijk is het dan wel om elke onduidelijkheid uit het bestemmingsplan te weren, want anders nemen ondernemers zelf het heft in handen.
Bouwen in de stad
Steden zijn volop in ontwikkeling. De bevolkinggroei houdt aan, maar re komt geen ruimte bij. Bouwen in de hoogte kan een oplossing bieden. Hoogbouw is hot topic, en dat zien we ook terug in onze bezoekersaantallen. Sterker: het meest gelezen artikel van 2018 was geen breaking news of doorwrocht achtergrondverhaal, maar een overzicht van hoogbouwprojecten. Er was afgelopen jaar veel discussie over binnenstedelijk bouwen. Is het haalbaar en wenselijk? En hoeveel woningen zijn er eigenlijk nodig? Uiteindelijk zijn locatiekeuzes vooral politieke keuzes. Maar in het debat worden soms argumenten gebruikt die op misverstanden zijn gebaseerd. Edwin Buitelaar zette namens het PBL vijf misverstanden op een rij.
Vooruitlopen
Voor Stadszaken is goed gelezen worden maar één kant van de medaille. We menen dat we u als lezer juist ook goed bedienen door voor de troepen uit te lopen, en onderwerpen op de agenda te zetten. De smart city is zo’n onderwerp, dat toch een opvallende afwezige is gebleven in deze eindejaarslijst.
De 18 best gelezen artikelen van 2018:
- Nederland gaat de hoogte in: 5 opvallende hoogbouwprojecten
- Waterstof goed alternatief voor peperdure isolatie
- Zombienatuur rukt op: mooi groen maar zo dood als een pier
- 5 misverstanden over binnen- en buitenstedelijk bouwen [1]
- Stoken op waterstof: deze 5 gemeenten doen het gewoon
- Pretpark Amsterdam: toeristen spreiden werkt niet, focus dus alleen op kwaliteitstoeristen
- Hoe Bodegraven met een bordspel het centrum weer vitaal maakt
- De toekomst van de stad – aanzet tot een CIAM van de 21ste eeuw
- Zelfs Rem Koolhaas wil meer aandacht voor het Randland
- Bewoners van de K-Buurt zijn participatiemoe
- De Warren bewijst: wooncoöperatie als ontwikkelvorm werkt
- 'Winkelgebied voor iedereen is winkelgebied voor niemand'
- Column Jan Latten: Nederland rijk aan onderbezette woningen?
- Deze 9 gemeenten verkochten in 2017 de meeste meters
- Urban Oasis moet Achterhoek internationaal op de kaart zetten
- Ollongren komt terug van uitspraak: 'Binnenstedelijk gaat altijd voor'
- Onbegrip bij retailexperts over conceptfetish Markthal-ondernemers
- Vage bestemmingsplannen bedreigen compacte binnenstad