Dat blijkt uit onderzoek van JLL, dat de vastgoedadviseur woensdag tijdens een persbijeenkomst met flexoperator Regus presenteerde.

De vraag naar flexibele kantoorruimtes groeit flink. Wereldwijd is de markt voor flexibele kantoorruimtes de afgelopen tien jaar met gemiddeld 13 procent per jaar gegroeid. In Nederland nam de omvang van de flexibele kantorenvoorraad in de afgelopen vijf jaar zelfs toe met 265 procent, tot 1,1 miljoen vierkante meter kantoorruimte.

Niet meer vastzitten

Uit het onderzoek blijkt dat flexibele kantoorruimtes niet alleen interessant zijn voor startups en kleine ondernemingen. Ook corporates kiezen steeds vaker voor flexibele huisvesting. In sommige gevallen vestigen ze het totale (hoofd)kantoor bij een flexibele aanbieder. Bedrijven willen vaak niet meer vastzitten aan langdurige, traditionele huurcontracten en snel kunnen schakelen als ze tijdelijk ruimte nodig hebben of toegang willen tot een nieuwe markt, schrijven de opstellers van het rapport. Maar ook toegang tot talent, verbeterde innovatie en het behalen van groeidoelen zijn belangrijke drijfveren voor de keuze van een flexibele kantoorruimte. 

Sven Bertens, Head of Research & Strategy van JLL: ‘De behoefte aan meer flexibiliteit en dynamiek bij gebruikers betekent niet per definitie dat zij duurder uit zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat de kosten per werkplek over een periode van 5 jaar zelfs goedkoper uit kunnen vallen dan van een conventionele kantoorruimte.’

Disruptie

Volgens marktleider Regus is er sprake van een disruptie in de kantorenmarkt. Uit recent onderzoek van de flexoperator blijkt dat twee derde van de Nederlanders wekelijks al op een andere locatie werkt dan op het (hoofd)kantoor. Technologische veranderingen, zoals cloudcomputing, zorgen voor een mobielere beroepsbevolking. Werken op een flexplek dichtbij huis of op een plek waar meerdere mensen werken, betekent minder woon-werkverkeer en een betere balans tussen werk en privé. Het kantoor wordt zo steeds meer een ontmoetingsplek, waar de services van een flexoperator toegevoegde waarde bieden, stelt Regus.

Verdubbelen

Annelou de Groot, Board Member bij Regus: ”De vraag groeit zo hard dat wij in de komende twee jaar het aantal locaties willen verdubbelen. Die groei realiseren we in alle grote en middelgrote steden. We zien daarnaast veel potentie in de groei via franchise. Hier gaan we dan het komend jaar ook vol op inzetten.’

JLL en Regus verwachten dat in de grote steden de flexibele kantorenmarkt op termijn 30 procent van het totaal zal uitmaken.

Lees de onlineversie van het volledige rapport hier.