Met immer groeiende bevolkingsaantallen en gelijkblijvende ruimte kan de hoogte in bouwen een oplossing bieden. Hoewel hoogbouw niet war van controverse is, maken plannen voor projecten in grote Nederlandse steden duidelijk dat hoogbouw in opkomst is. Vooral Rotterdam is fan, maar ook andere steden klimmen naar de wolken.

1. De Hoge Vrijheid – Den Haag. Onder begeleiding van Martijn van der Hijden en IAA Architecten

Met zijn geplande hoogte van 70 meter is deze toren bij lange na niet de hoogste van Nederland. Wat hem bijzonder maakt ten opzichte van de grotere jongens, is de grote vrijheid die toekomstige bewoners genieten. De kopers krijgen, onder begeleiding van een team van professionals, de invloed van een medeopdrachtgever. Uiteindelijk bepalen de kopers hun eigen gevel. En samen met de andere kopers bedenken ze ook de gemeenschappelijke (buiten)ruimtes, zoals een collectief dakterras. Bovenop de toren hebben de kopers alle vrijheid om hun droomwoning te realiseren van drie verdiepingen met een kap. Ook leuk: deze mozaïektoren moet energieneutraal en gasloos worden.

De G5 gaat de hoogte in: 5 hoogbouwprojecten met een unieke twist

2. Woontoren ‘De SYP’ – Utrecht. Door OZ Architecten

Ook woontoren ‘De SYP’ aan de van Sijpestijnkade onderscheidt zich niet door zijn hoogte. Wat de toren wel uniek maakt? Hij is om een meer dan 100 jaar oud rijksmonument van vijf verdiepingen heen gebouwd. Daarmee krijgt de toren een historische entree. De woontoren zal bij de verwachte oplevering in het eerste kwartaal van 2019 266 appartementen herbergen, variërend van compacte tweekamerstudio’s tot royale appartementen.

De G5 gaat de hoogte in: 5 hoogbouwprojecten met een unieke twistBron: © groenebouwhekken.nl

3. HAUT – Amsterdam. Door Team V Architectuur en ARUP

Met een hoogte van 73 meter, en 20 verdiepingen, wordt HAUT het hoogste houten woongebouw van Nederland. De toren, met daarin 52 appartementen moet, in 2020 worden opgeleverd. De naam HAUT is een woordspeling, verwijzend naar ‘haute couture’ en naar, niet geheel onverwacht, hout – op zijn Amsterdams uitgesproken. Met een verkoopprijs van 8.000 euro per vierkante meter is wonen in HAUT niet goedkoop, maar volgens projectontwikkelaar Lingotto is de belangstelling groot.

De G5 gaat de hoogte in: 5 hoogbouwprojecten met een unieke twist

4. De Zalmhaventoren – Rotterdam. Door Dam & Partners Architecten

We kunnen er toch niet omheen – en zeker niet overheen: de Zalmhaventoren. De torenflat, waarvan de bouw in oktober begon, moet met 215 meter de hoogste van Nederland worden. Bovendien is de kans groot dat hij dat voorlopig nog wel even blijft. Voor torens van dergelijke proporties moet namelijk erg diep geheid worden, tot 65 meter. Ook moet speciale massadempingstechniek in de top van het gebouw worden toegepast tegen trillingen en bewegingen als gevolg van harde wind. En dat maakt de kosten van een hoge toren, ironisch genoeg, torenhoog. Hoogbouwexpert Arjen Knoester van de gemeente Rotterdam zei dan ook tegen Rijnmond dat veel hoger bouwen niet realistisch is in Nederland.

De G5 gaat de hoogte in: 5 hoogbouwprojecten met een unieke twist

5. Trudo Toren – Eindhoven. Door Stefano Boeri

Ook in Eindhoven gaat men de hoogte in, met onder andere de Trudotoren. De toren is ontworpen door Italiaanse architect Stefano Boeri en moet ruimte bieden aan 125 sociale huurwoningen. Al deze woningen krijgen een balkon, met daarop bakken met planten, bloemen, struiken en bomen. Zo wordt de toren een verticaal bos. Architect Boeri: ‘Stedelijke bebossing verbetert het leefmilieu van de stad. Maar dat niet alleen. Het biedt ons ook een kans om de leefomstandigheden te verbeteren van de mensen die in die stad wonen. De Trudo-toren op het voormalige fabrieksterrein van Philips is daar een uitgesproken voorbeeld van. Het wordt wereldwijd het eerste verticale bos in de sociale woningbouw.’

De G5 gaat de hoogte in: 5 hoogbouwprojecten met een unieke twist

Ook interessant: Leuk en aardig allemaal, dat hoge bouwen, maar hoe zorg je dat hoogbouw ook echt bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad? Lees onze 'Handleiding hoogbouw: in 4 stappen succesvol de lucht in'