De BIZ (BedrijvenInvesteringsZone) in Rotterdam Centrum wordt daarom 1 januari 2019 voor vijf jaar ingevoerd. Dat meldt de stichting Urban Department Store Rotterdam (UDSRotterdam), die de BIZ gaat uitvoeren.

BIZ

Binnen een BIZ werken ondernemers en eigenaren samen aan de verbetering van hun gebied. De gemeente heft daartoe jaarlijks een bedrag. Met de opbrengst van deze heffing kunnen de gezamenlijk investeren in de leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit en economische ontwikkeling van het gebied. Pas als een grote meerderheid van de ondernemers voorstander de heffing is, wordt een BIZ ingericht.

De al bestaande samenwerking van eigenaren en ondernemers in de Rotterdamse binnenstad kan zo haar werkgebied vergroten. Belangrijk is volgens UDSRotterdam dat de zogenaamde free-riders worden uitgebannen: alle bedrijven die profiteren van uitgevoerde activiteiten en maatregelen zullen daar in de toekomst aan bijdragen.

Vernieuwend

Door instelling van de BIZ nemen de financiële mogelijkheden flink toe. Het jaarbudget gaat omhoog naar minimaal € 1,2 miljoen. De UDSRotterdam zet hiermee onder andere in op een hoger onderhoudsniveau in de binnenstad, veiligheid, marketing en promotie. Rob Vester, voorzitter UDSRotterdam: ‘We hebben nu 5 jaar de tijd om te werken aan de meest vernieuwende binnenstad van de Benelux.’