Koopgoot Rotterdam
Foto: Michielverbeek

BIZ maakt € 6 miljoen vrij voor verbetering Rotterdamse binnenstad

In de komende jaren komt € 6 miljoen extra beschikbaar voor verbetering van het centrum van Rotterdam. Een grote meerderheid van de ondernemers en eigenaren in het gebied is voorstander van de start van de grootste BIZ van Nederland.

De BIZ (BedrijvenInvesteringsZone) in Rotterdam Centrum wordt daarom 1 januari 2019 voor vijf jaar ingevoerd. Dat meldt de stichting Urban Department Store Rotterdam (UDSRotterdam), die de BIZ gaat uitvoeren.

BIZ

Binnen een BIZ werken ondernemers en eigenaren samen aan de verbetering van hun gebied. De gemeente heft daartoe jaarlijks een bedrag. Met de opbrengst van deze heffing kunnen de gezamenlijk investeren in de leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit en economische ontwikkeling van het gebied. Pas als een grote meerderheid van de ondernemers voorstander de heffing is, wordt een BIZ ingericht.

De al bestaande samenwerking van eigenaren en ondernemers in de Rotterdamse binnenstad kan zo haar werkgebied vergroten. Belangrijk is volgens UDSRotterdam dat de zogenaamde free-riders worden uitgebannen: alle bedrijven die profiteren van uitgevoerde activiteiten en maatregelen zullen daar in de toekomst aan bijdragen.

Vernieuwend

Door instelling van de BIZ nemen de financiële mogelijkheden flink toe. Het jaarbudget gaat omhoog naar minimaal € 1,2 miljoen. De UDSRotterdam zet hiermee onder andere in op een hoger onderhoudsniveau in de binnenstad, veiligheid, marketing en promotie. Rob Vester, voorzitter UDSRotterdam: ‘We hebben nu 5 jaar de tijd om te werken aan de meest vernieuwende binnenstad van de Benelux.’

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen