De meest opvallende resultaten uit het onderzoek:

  • Portefeuillegroei van 15 procent in de komende twee jaar
  • Beleggers optimistisch door huurgroeipotentie
  • Acquisitie vooral gericht op sectoren Alternatives en Industrial & Logistics

JLL ondervroeg nationale en internationale beleggers met een totale Nederlandse portefeuille van € 53,4 miljard. Gezamenlijk verwachten zij in 2019 en 2020 voor € 10,3 miljard aan vastgoed te verwerven. Tegelijkertijd verwachten zij voor € 2,4 miljard aan vastgoed te verkopen. Dat betekent dat zij samen aan het einde van 2020 naar verwachting ruim € 61,2 miljard aan Nederlands vastgoed in hun portefeuilles zullen hebben.

Snellere groei

De ondervraagde beleggers voorzien daarmee een groei van 15 procent in twee jaar. In de afgelopen jaren was dat nog 10 procent. Vooral de huidige lage rentestand, de stabiele huurinkomsten en een gebrek aan alternatieve beleggingskansen maken dat zij deze snellere groei voorzien. Beleggers zien ook ontwikkelingen die juist verstorend zouden kunnen werken voor de vastgoedbeleggingsmarkt. Respondenten noemen de mogelijk oplopende rente, geopolitieke factoren en economische neergang als risico’s.

De beleggers richten hun acquisitiestrategieën vooral op de sectoren Alternatives en Industrial & Logistics. Deze sectoren laten de sterkste netto-groei zien, van respectievelijk 73 procent en 33 procent. De ondervraagde beleggers verwachten de meeste waardegroei in de sectoren Offices en Industrial & Logistics. Vooral toenemende schaarste op de gebruikersmarkt stuwt deze groei, zo verwachten zij.

Beleggersonderzoek

JLL voerde het jaarlijkse beleggersonderzoek uit onder particuliere, institutionele, nationale en internationale beleggers in de vastgoedsegmenten kantoren, winkels, woningen en bedrijfsruimten. Dit jaar deed de vastgoedadviseur dat voor de 27e keer. JLL presenteerde de resultaten tijdens Realwise. Dit jaarlijks terugkerende evenement van het bedrijf vond plaats op 22 november in de Hermitage in Amsterdam.

Nederland te duur?

‘We positieve vooruitzichten voor de komende twee jaar’, zegt Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL. ‘We kunnen een aanhoudende investeringsdruk verwachten in 2019 en 2020. We zien dat beleggers zich blijven focussen op gebieden en gebouwen met huurgroeipotentie. De vraag is echter of Nederland in relatieve zin niet te duur wordt ten opzichte van andere West-Europese landen. Daardoor dreigt het gevaar dat het kapitaal Nederland gaat verlaten.’

JLL is een zakelijk en financieel adviseur op het gebied van vastgoed en vermogensbeheer. In 2017 noteerde JLL een omzet van $ 7,9 miljard. Het bedrijf had in 2017 423 miljard vierkante meter aan vastgoed in beheer en realiseerde $ 170,0 miljard in verkopen, acquisities en financiële transacties. JLL’s investment management tak, LaSalle Investment Management, beheerde eind 2017 een totaal vermogen van $ 58,1 miljard.