Maksym Kozlenko / Creative Commons

Gratis wifi-hotspots in 2.800 steden met EU-subsidie

Gemeenten kunnen vanaf woensdag een EU-subsidie van 15.000 euro aanvragen voor een gratis wifi-hotspot. In totaal stelt de EU 2.800 vouchers beschikbaar. Het is wel zaak om op te schieten, want: 'wie het eerst  komt, wie het eerst maalt'.

Dat meldt de Europese Commissie. De subsidies zijn onderdeel van het project WIFI4EU, waarmee de EU inwoners vrije internettoegang wil bieden in de openbare ruimte. Volgens de commissie zijn bijvoorbeeld gemeentehuizen, bibliotheken, parken en pleinen geschikt voor het plaatsen van een hotspot. De EU wil in totaal 120 miljoen euro investeren in gratis wifi-voorzieningen.

Data

Voorwaarde voor de subsidies is dat gemeenten de internettoegang gratis aanbieden. Ook mogen zij geen adverteerders toelaten op het netwerk en geen data gebruiken voor commerciële doeleinden.

De vouchers komen beschikbaar in een aantal verschillende rondes. De start van de eerste ronde had nogal wat voeten in de aarde. Na een aantal malen uitstellen staat de aanvraag nu open tot 17:00 uur op 9 november. Er volgen in de komende twee jaar nog drie rondes.

Voor de toewijzing geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. De registratie verloopt via het portal van WIFI4EU. Voor elke lidstaat zijn in ieder geval vijftien vouchers beschikbaar.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen