Dat meldt de Rijksoverheid. Eerder bedroeg de vergoeding van raadsleden van kleinere gemeenten tussen de 251 en 618 euro per maand. Gemiddeld besteden raadsleden zo’n 16 uur per week aan hun raadswerk. De meesten hebben hiernaast betaald werk.

Met de verhoging komt de vergoeding op dezelfde hoogte als die van gemeenten met 24.000 tot 40.000 inwoners. De verhoging wordt met terugwerkende kracht ingevoerd voor raadsleden die sinds op 29 maart 2018 zijn geïnstalleerd.

Goede raadsleden extra belangrijk

Minister Kajsa Ollongren van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK): ‘Het werk van raadsleden is in onze democratie heel belangrijk. Ook raadsleden van kleinere gemeenten zoals Terschelling, Tubbergen en Tholen steken vaak veel tijd in contact met inwoners en bedrijven, werkbezoeken en het controleren van hun colleges. Met een hogere vergoeding blijft het raadswerk in kleinere gemeenten aantrekkelijk. Ook nu gemeenten steeds meer nieuwe taken en opgaven krijgen door decentralisaties. Goede raadsleden zijn om die reden extra belangrijk geworden.’

BZK heeft voor de verhoging eenmalig bij de Voorjaarsnota een bedrag van 10 miljoen euro ter beschikking gesteld.