Omdat voor huren boven de 710 euro per maand geen bescherming geldt, zijn de huurprijzen in Den Haag de afgelopen jaren veel gestegen. Volgens Revis wordt de Haagse middenhuur totaal uit de markt geprijsd. Een gemiddelde huurwoning van tachtig vierkante meter kost er nu 1250 euro per maand. Vier jaar geleden was dat nog geen 1000 euro, zo schrijft het AD. Dit blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

Motor van de stad

Revis’ plan is vooral gericht op de ‘hardwerkende Hagenaars’ die in de publieke sector werkzaam zijn. Leraren, verplegers en politieagenten moeten de mogelijkheid krijgen om in Den Haag te kunnen wonen. Revis: ‘Deze mensen zijn de motor van onze stad, ze werken vaak ook onregelmatig. Je wilt toch niet dat ze ’s nachts, als de trams niet meer rijden, nog naar Zoetermeer moeten?’ Volgens de wethouder worden de Haagse middeldure huurwoningen vaak bewoond door huurders met relaties hoge salarissen. ‘Omdat de markt het niet zelf reguleert, grijp ik in’.

Revis werkt nog aan hoe de maatregelen er precies uit komen te zien. Of er een inkomensgrens wordt ingesteld voor huurders van middeldure huize, is ook nog niet bekend. 'Er zijn allerlei varianten mogelijk. Maar we moeten eerst weten of ze juridisch houdbaar zijn', zegt Revis in het AD.

Ideologisch opvallend

Voor een liberaal als Revis is dit overheidsingrijpen in de vrije huurmarkt opvallend. Revis zegt hierover in het AD: ‘De discussie over de woningmarkt is heel ideologisch gekleurd: links en rechts. Maar ik heb geen tijd voor politiek. Ik moet een probleem oplossen.’