Rozenburg
Begin 2019 gaat in de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg een proef van start met het inzetten van 100% waterstof als bron voor verwarming van huizen. Het plan is om lokaal waterstof te produceren met groene stroom. In een woonblok in Rozenburg worden twee nieuwe cv-ketels geplaatst die helemaal op waterstof draaien. Samen met reguliere ketels gaan die het gebouw verwarmen. De waterstof is afkomstig uit apparatuur die tijdelijk buiten het gebouw in containers is opgesteld.
Ameland
‘Waterstof in aardgas’ is het eerste project van Duurzaam Ameland, een samenwerkingsverband van de gemeente Ameland om de energievoorziening van het eiland in een paar jaar tijd blijvend te verduurzamen. Ameland loopt wat betreft de energietransitie in Nederland voorop. De energieproductie van het zonnepark op Ameland, bestaande uit ruim 23.000 zonnepanelen, draait overuren. Op sommige momenten wekt het zonnepark veel meer energie op dan het eiland nodig heeft. De gemeente Ameland probeert het overschot aan elektriciteit daarom in te zetten om waterstofgas te maken.
Op Ameland werd een speciaal stukje gasnet aangelegd voor een consumententest waar waterstofgas wordt toegevoegd aan het aardgasnet. Op deze manier kan het gasnet gebruikt worden om duurzame energie in op te slaan en te transporteren. Veertien woningen van een wooncomplex gebruikten jarenlang een mengsel van waterstof en aardgas. De test is intussen afgerond. De conclusie van deze test was dat het bijmengen tot twintig procent voor de gebruikers, apparaten en leidingen in ieder geval geen enkel probleem is.
Hoogeveen
Ook in Hoogeveen zoekt de gemeente mogelijkheden om te experimenteren met waterstof. Het plan is om in eerste instantie een pilot te beginnen met uiteindelijk tachtig woningen. De wijk gaat uit negen erven bestaan, waar bewoners deel mede-eigenaar zijn. In de omgeving van Hoogeveen is veel draagvlak voor de waterstofwijk. Om de waterstof te produceren, zou de gemeente gebruik kunnen maken van het overschot van zonneweides in Drenthe, waarvoor nu veel aanvragen liggen.
De gemeente is met het idee benaderd door Hydrogreenn, een informeel platform van noordelijke bedrijven en instellingen, waaronder Stork, GasTerra, de Groningse energieproeftuin EnTranCe, de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) en N-Tra, het dochterbedrijf van netbeheerder Rendo. De deelnemers van dit platform hopen bij te dragen aan de ontwikkeling van de noordelijke waterstofeconomie. Hoogleraar Ad van Wijk schreef hier namens de Noordelijke Innovation Board (NIB) een plan voor.
Het experiment in Hoogeveen is interessant omdat het informatie kunnen opleveren over in hoeverre waterstof ook geschikt is bij bestaande woningen. Over het algemeen is het namelijk moeilijk om oude woningen en gebouwen geschikt te maken voor duurzame energie.
Lees meer details op: Hoogeveen krijgt waterstofwijk
Goeree-Overflakkee
Het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wordt gezien als een proeftuin, waar verschillende mogelijkheden met waterstof getest gaan worden. Het eiland heeft grote duurzame ambities, en verwacht in 2020 voor meer dan 120 procent energieneutraal te zijn. Voorbeelden van projecten zijn het bouwen van installaties die waterstof maken uit groene stroom en het toevoegen van waterstof aan het lokale aardgasnet.
Leeds
Ook in Engeland wordt geëxperimenteerd met waterstof. De stad Leeds is waarschijnlijk de meest ambitieuze. De stad wil in het kader van project H21 in 2026 volledig op waterstof draaien. Leeds heeft tot op straatniveau uitgezocht of de stad in zijn geheel kan worden overgezet op waterstof. Voor de opwekking van het benodigde waterstof zal natuurlijk gas worden gebruikt. Bij het opwekken van waterstof uit methaan komt wel koolstofdioxide vrij. De stad is van plan deze CO2 op de bodem van de Noordzee op te slaan. Het Verenigd Koninkrijk investeert momenteel 50 miljoen pond in de vervolgfase.
Pioniert u ook met waterstof als energievoorziening in de gebouwde omgeving? Laat het de redactie weten via redactie@stadszaken.nl. De meest aansprekende projecten voegen we toe aan het overzicht.