Het plan voor de huizen, of huisjes, is dat ze zo groen en duurzaam mogelijk worden. Elk huis wordt voorzien van zestien zonnepanelen. ‘Het streven is Nul op de Meter woningen. Dus geen gasaansluiting en alles elektrisch’, zegt initiatiefnemer Johan van Bakel in het Eindhovens Dagblad.
Voor de woningen was vanuit het hele land belangstelling, maar de woningen zijn ‘in principe’ bedoeld voor Aarle-Rixtelnaren, schrijft het Eindhovens Dagblad. Zo’n negentig mensen uit het dorp zelf hebben zich aangemeld.
Doelgroep
Het project is bedoeld voor drie type bewoners: starters op de woningmarkt, alleenstaanden en mensen die uit idealisme een kleine woning zoeken. De huizen zijn tijdelijk: ze zullen zo’n tien tot vijftien jaar blijven staan. Indien mogelijk wordt daarna met de gemeente gezocht naar een andere locatie.
De verhuur van de woningen gebeurt op basis van loting. De toekomstige bewoners zullen naar schatting zo’n 300 à 400 euro per maand kwijt zijn. De lage huurprijs verklaart voor een deel de populariteit. Eerder berichtte Stadszaken al dat de vraag naar tiny houses vooral financieel gedreven is.
‘Deze tiny houses zijn, afgezien van de mensen die de tiny house gedachte aanhangen, geschikt voor een veel grotere groep, waaronder millennials’, vertelt Jacqueline Tellinga, programmamanager BouwEXPO Tiny Housing. ‘Voor deze groep is het vooral een kwestie van pragmatiek om in zo’n huis te gaan wonen. Het zijn mensen die op dit moment moeilijk toegang hebben tot de koopsector. Het aanbod onder de twee ton is momenteel in grote delen van het land namelijk heel klein. Maar kleine huizen kunnen, afhankelijk van de regio, wel voor die prijs op de markt worden gebracht. Hierdoor hebben starters de mogelijkheid om in te treden op de woningmarkt’.
Meer volume
Het plaatsen van tien tiny houses zet nog weinig zoden aan de dijk. Hoe kunnen die aantallen vergroot worden? Tellinga: ‘gemeentes kunnen hun bestemmingsplannen hiervoor geschikt maken. Want die zijn nog steeds gericht op reguliere segmenten als rijtjeshuizen en appartementen. Het vergt in feite alleen een lokaal bestuur en bevolking die dat wil. Het is tijd dat die handschoen wordt opgepakt, want ook ouderen willen van groot naar klein mits ze een woning met voldoende comfort kunnen bouwen'.
‘Mensen die uit idealisme een kleine woning zoeken, willen die graag zelf bouwen. Dit zijn vaak mensen die onderdeel zijn van een ‘tiny house community’. Ze willen minder afhankelijk zijn van financiële instellingen, minder spullen hebben, en gaan om ecologische redenen kleiner wonen’, zegt Tellinga.
De prefab woningen in Aarle-Rixtel zijn dus niet per se geschikt voor mensen die vanuit deze leefwijze kleiner willen gaan wonen. Tellinga: ‘Dat geeft niet. De doelgroep is veel breder. Er zou substantieel meer plek voor klein wonen en zelfbouw moeten zijn.'