Uit onderzoek van het Vakblad Vastgoedmarkt blijkt dat de Amsterdamse tak van de Britse belegger Round Hill haar volledige vastgoedportefeuille in de verkoop doet. Bij de verkoop, waarvoor Nederlandse zakenbank Kempen & Co is ingeschakeld, wisselen 10 duizend huurwoningen van eigenaar. Een deel van de portefeuille beslaat sociale huurwoningen. Potentiële kopers zijn nog niet bekend, maar volgens de Volkskrant, die zich ook over de transactie boog, staat vast dat de belegger flinke winst zal maken. Een groot deel van de portefeuille werd namelijk tijdens de financiële crisis vergaard, toen woningprijzen een stuk lager lagen dan nu.
Met de deal wijkt Round Hill af van eerdere plannen. Drie jaar geleden wilde het bedrijf haar portefeuille nog uitbreiden naar 20 duizend woningen. Michaeld Bickford, oprichter van Round Hill, zei toen tegen Vastgoedmartk: ‘De huurders kunnen ervan verzekerd zijn dat we een langetermijnvisie hebben.' Volledig verdwijnen uit nederland zal het bedrijf niet. Het zal actief blijven in studentenhuisvesting en andere vastgoedontwikkelingen.
Wat betekent dit voor de huurders?
Een deel van de woningen is sociale huur. In 2014 kocht Round Hill 3.786 sociale huurwoningen van het noodlijdende Woninginvesteringsfonds (WIF), een samenwerking van verschillende woningbouwcorporaties. War van controverse was die transactie niet. Zo vonden de deelnemende corporaties de verkoopprijs van de bijna vierduizend woningen veel te laag.
De vraag rijst wat een dergelijke overname van sociale huurwoningen door een private partij betekent voor de huurders van die woningen. In theorie zou er voor hen niks veranderen, maar de realiteit leert soms anders. ‘Voor huurders zou het niet moeten uitmaken wie de huisbaas is, zegt Hoogleraar Woningmakrt Johan Conijn zegt tegen de Volkskrant:. ‘De wet maakt geen onderscheid als het gaat om de rechten van de huurder.’ In de praktijk kan de overname echter negatieve gevolgen hebben. Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond, zegt tegen de Volkskrant: ‘De verkoop van sociale huurwoningen is doorgaans slecht nieuws.’ Commerciële aanbieders van sociale huurwoningen hebben namelijk meer ruimte om huren te verhogen dan corporaties. ‘‘Met een commerciële huisbaas wordt je huis dus niet alleen steeds duurder, uit onderzoek van ons blijkt dat de kwaliteit van de woningen ook nog eens slechter is,’ zegt Trip dus tegen de Volkskrant. Conijn vult aan: ‘Je weet natuurlijk niet wat de nieuwe eigenaar zal doen aan onderhoud of service.’
Onderdeel van een nieuwe trend
De bedrijfsvoering van Round Hill is onderdeel van een relatief nieuwe ontwikkeling op de vastgoedmarkt. De Nederlandse vastgoedmarkt is steeds meer het toneel van internationale vastgoedbeleggers Hoogleraar Woningmarkt Johan Conijn zegt hierover tegen de Volkskrant: ‘De eerste buitenlandse woningbeleggers kwamen zo’n vijf jaar geleden naar Nederland. Zij zagen dat de prijzen op de Nederlandse woningmarkt laag waren, het woningtekort hoog. De verwachting was dat de huurprijzen flink omhoog zouden gaan, net als de prijzen van koopwoningen.’
Volgens Marijn Snijders, van vastgoedadviseur Capital Value, is deze instroom van buitenlandse investeerders een welkome ontwikkeling. ‘In crisistijd waren Nederlandse beleggers niet in staat om aankopen te doen of heel kieskeurig. De buitenlandse beleggers hielden de woningmarkt een beetje op gang. Private investeringsfondsen waren de eerste. Nu gaat het ook steeds vaker om buitenlands pensioengeld. Hun langetermijnvisie hoeft zeker niet slecht te zijn voor de huurder,’ zegt hij tegen de Volkskrant.