Dat blijkt uit het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten 2018 van Wij Verdienen Beter. Aan het begin van de onderzoeksperiode stuurde nepburger ‘Eef van der Velden' een mail of contactformulier naar alle 380 gemeenten die Nederland rijk is,  met daarin de vraag of zij de gemeentelijke begroting van 2018 op wilden sturen. 143 gemeenten (38 procent) slaagden er vervolgens niet in om binnen twee dagen te antwoorden. Daarmee waren zij te laat, want overheidsorganisaties dienen volgens hun eigen gedragslijn binnen twee dagen te reageren op simpele vragen van burgers.

Gemeenten die na een maand nog steeds niet hadden gereageerd (74 gemeenten, 19%) ontvingen het verzoek om de begroting nog een keer. Die herinnering leidde niet altijd tot resultaat; na vier maanden, de doorlooptijd van het onderzoek, hadden 24 gemeenten de begroting nog steeds niet gestuurd.

Naast op tijd antwoorden hadden gemeenten ook moeite met de juiste aanhef. ‘Eef’ is zowel een mannen- als een vrouwennaam. 150 gemeenten gokten echter naar het geslacht van ‘Eef’ en kozen niet voor een sekseneutrale opening.


'Gemeente reageert binnen twee dagen' Bron: Wij Verdienen Beter

Gemeente reageert in 4 maanden
'Gemeenten reageert in vier maanden' Bron: Wij Verdienen Beter