Dat meldt de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). Francine Houben werd vooral bekend als oprichter van het internationaal succesvolle architectenbureau Mecanoo, gevestigd in Delft. Volgens de branchevereniging onderscheid de architecte zich met haar projecten in binnen- en buitenland in zowel stedenbouwkundige als architectonische opgaven. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 1 november in Den Haag

‘Francine Houben blinkt uit in elk van deze criteria, de jury was dan ook unaniem in haar keus. Een oeuvre beoordelen geschiedt altijd in het licht van een bepaald moment – dit is het moment van Francine Houben. Wij, en vele vakgenoten met ons, zien haar als de grande dame van de Nederlandse architectuur. Met het toekennen van de BNA Kubus willen we die status onderstrepen,’ zegt juryvoorzitter Joost Ector.

Geprezen om zowel architectuur als stedenbouw

De jury oordeelt: ‘Francine Houben wil met haar ontwerpen een verhaal vertellen dat elke keer specifiek is toegesneden op de functie en de plek waar een gebouw of woonwijk wordt gerealiseerd. Het verhaal moet aanspreken, en daartoe creëert zij als een waar arrangeur een architectonische taal met een intrigerende geladenheid. Haar architectuur is niet abstract of dogmatisch, maar eerder speels en vaak kleurrijk, waarbij het kenmerkende Mecanoo-blauw als handelsmerk kan worden gezien. Het urban design verraadt een fascinatie voor karakteristieke landschappelijke motieven en een grote kennis van stedelijke details.’

'Veelzijdig, internationaal oeuvre'

Mecanoo werd bekend met projecten in binnen- en buitenland. Een kleine bloemlezing van deze projecten: de woonwijk Nieuw Terbregge, de RK-kapel Heilige Maria der Engelen en de Montevideo woontoren (Rotterdam), de bibliotheek van de TU Delft, de Library of Birmingham, het Centraal Station in Delft, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Eurojust in Den Haag en de Bruce C. Bolling Municipal Building in Boston.

Op dit moment werkt het bureau aan het National Kaohsiung Centre fort he Arts in het Taiwanese Kaohsiung en renovatie van de Public Libary in New York en de Martin Luther King Jr. Memorial Library in Washington.

Francine Houben wint BNA KubusBibliotheek Birmingham. Foto: Mecanoo

Over de BNA Kubus

De BNA Kubus wordt tweejaarlijks toegekend aan een architect die zowel ambachtelijk als conceptueel excelleert in vakmanschap, die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het architectenvak en de architectuur, en die een herkenbaar en innoverend oeuvre heeft opgebouwd.

Eerder werd de prijs uitgereikt aan onder meer Neutelings Riedijk, Herman Hertzberger, Wim Quist, Jo Coenen, Benthem Crouwel, Koen van Velsen, Hannie & Aldo van Eyck, OMA, Cepezed en in 2016 aan UNStudio (Caroline Bos en Ben van Berkel), meldt De Architect.

Francine Houben wint BNA KubusCentraal Station Delft. Foto: Mecanoo

Wie is Francine Houben?
Houben studeerde bouwkunde aan de TU Delft. In 1981 won ze – met Henk Döll en Roelf Steenhuis – de prijsvraag jongerenhuisvesting Kruisplein in Rotterdam, niet lang daarna was ze een van de oprichters van Mecanoo. Sindsdien geeft ze lezingen over de hele wereld en heeft zitting in jury’s van prestigieuze competities. Ze had onder meer zitting in de Klankbordgroep Ruimtelijke Kwaliteit Rotterdam, was bestuurslid van het International Film Festival Rotterdamen maakte deel uit van de Raad van Toezicht van het Kröller-Müller Museum. Vier jaar lang was ze stadsbouwmeester van Almere en ze was curator/directeur van de 1e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Ze ontving honorary fellowships van de Royal Institute of British Architects (RIBA), American Institute of Architects (AIA), Royal Architecture Institute of Canada (RAIC), de International Honorary Fellow Award from the Architecture Institute of Taiwan, en eredoctoraten van de Universiteit Utrecht en de Université de Mons. Ze werd uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar in 2008 en Britse Woman Architect of the Year in 2014. Een jaar later kreeg ze de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uitgereikt. Tevens is ze lid van de Akademie der Künste Berlijn en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Kunsten (KNAW). Ook schreef ze onder meer de boeken ‘Compositie, contrast, complexiteit’, ’Dutch Mountains’ en ‘People, Place, Purpose’.