Dat meldt gemeente.nu op basis van onderzoek door kortingscode.nl. Gemiddeld rekenen de 25 grootste gemeenten 63 euro voor een GPK, maar in bijvoorbeeld Haarlem, Zoetermeer en Eindhoven is de kaart een stuk duurder. Daar rekent de gemeente respectievelijk 140, 126 en 111 euro. In Maastricht worden de kosten van de kaart volledig vergoed via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Om voor een GPK in aanmerking te komen, moet de aanvrager een medische keuring ondergaan. Ook hier zien we een groot verschil in de gerekende prijzen. In de meeste gemeenten is de keuring kosteloos, maar in Den Haag, Haarlemmermeer en Amsterdam betaal je als aanvrager voor de keuring respectievelijk 175, 145 en 142 euro.  

De laatste kostenpost is die voor de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats. Gemiddeld ligt deze op 220 euro, maar wederom lopen de gevraagde bedragen flink uiteen. Maastricht spant de kroon. Daar kost de aanleg 635 euro. Daarna volgen Tilburg en Eindhoven met 494 en 475 euro. In Den Haag is de aanleg volledig gratis, terwijl deze daar vorig jaar nog 350 euro kostte.

De verschillen in de drie kostenposten maken dat het totaalbedrag per gemeente flink uiteenloopt. Al met al is gehandicapt parkeren het goedkoopst in Ede. Daar kost de kaart 88,50 en zijn de keuring en de aanleg van de parkeerplaats gratis. Mindervaliden in Eindhoven (651 euro), Maastricht (635 euro) en Haarlemmer (611 euro) meer hebben pech: in deze gemeenten is het totaal het hoogst.


Overzicht van de totale kosten per gemeente. Bron: kortingscode.nl