Volgens de bank werden in het tweede kwartaal van 2018 minder huizen verkocht dan voorheen. Alleen in de provincie Groningen was een lichte groei waarneembaar. Vooral in de Randstad lijken krapte en hoge prijzen de markt parten te spelen.

Gebrek huizen grootste probleem

‘Het gebrek aan huizen is een van de belangrijkste factoren achter de problemen op de woningmarkt,' aldus senior-woningmarkteconoom Christian Lennartz tegen NU.nl. Door de krapte voorspelt de bank dat de huizenprijzen dit jaar met 8,7% zullen stijgen, in plaats van de eerder voorspelde 8,0%. De bank voorspelt dat de prijzen in 2019 met 7,0% zullen toenemen. Daarmee zou het gemiddelde huis in Nederland meer dan 3 ton gaan kosten.

 ‘Het gebrek aan huizen is een van de belangrijkste factoren achter de problemen op de woningmarkt.'

De Rabo-econoom is somber over de nieuwbouwmarkt in Nederland: ‘Het gebrek aan huizen is een van de belangrijkste factoren achter de problemen op de woningmarkt. Fors meer bouwen is dan ook een belangrijk doel uit de Nationale Woonagenda van het kabinet. Toch is het aantal verleende nieuwbouwvergunningen afgelopen halfjaar sterk gedaald. Met dit tempo loopt de bouw van nieuwe huizen nog steeds ver achter bij de groei van het aantal huishoudens.’

Minder vertrouwen, minder verkoop

Volgens de bank zorgen de hogere huizenprijzen voor een afnemend vertrouwen van consumenten in de woningmarkt. Lennartz legt uit: ‘De hoge huizenprijzen ondermijnen het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt. Meer mensen geven inmiddels aan dat het een ongunstige tijd is om een huis te kopen.’

Lennartz wijst erop dat dit, samen met het gebrek aan keuze voor zowel starters als doorstromers, naar verwachting zal leiden tot minder woningverkopen. ‘Voor heel 2018 gaan we uit van zo’n 225.000 verkopen, een stuk minder dan de 242.000 in 2017.’ Door de hoge huizenprijzen zal de totale Nederlandse hypotheekschuld sneller toenemen en zullen meer Nederlanders lenen.