STOP de uitverkoop van onze pleinen en parken
Jaarlijks vinden er honderden evenementen plaats in Amsterdamse parken en op Amsterdamse pleinen. Vaak gaat aan een evenement ook een periode van opbouw vooraf. Hierdoor zijn parken en pleinen meestal meerdere dagen niet beschikbaar voor inwoners en bezoekers van de stad.

Daarnaast zijn parken steeds vaker de plek waar festivals zorgen voor vervuiling, schade aan flora en fauna, lawaai voor de wijde omgeving. Deze festivals en evenementen zijn niet per definitie vrij toegankelijk voor iedere inwoner van Amsterdam: het zijn overwegend commerciële initiatieven.

Onze openbare ruimte is schaars
Parken en pleinen zijn onderdeel van onze openbare ruimte. Ze zijn voor iedereen vrij toegankelijk om er te wandelen, van groen en van rust te genieten, te sporten of te picknicken. Ze worden onderhouden met belastinggeld van inwoners.

Met zo ongeveer iedere dag een evenement in één van onze parken of op één van onze pleinen, en dat al jaren, willen wij bewoners van Amsterdam een rustiger 2019 waarin de openbare ruimte weer wordt teruggegeven aan de burger.

Openbare ruimte is van de Amsterdammers
Daarom heeft een betrokken groep Amsterdammers het initiatief genomen voor Mokum Reclaimed. Mokum Reclaimed is niet tegen festivals of evenementen, maar wel tegen de ongebreidelde verkoop van openbare ruimte. Geef het park en het plein terug aan de bewoners van deze stad!

Via deze crowdfunding actie wil ‘Mokum Reclaimed’ 4250 euro inzamelen – het bedrag wat nodig is om een vergunning aan te vragen voor het vrije gebruik van alle parken en pleinen in Amsterdam door niemand anders dan de bewoners van Amsterdam.

Procedure
Mocht deze vergunning worden verleend, dan kan er in principe op geen enkele plek in onze parken of op onze pleinen een evenement worden gehouden. De parken kunnen wij dan voor recreatie gebruiken en de pleinen om gewoon over te wandelen.

De vergunningaanvraag kost € 4.000,00. Daarnaast zijn de kosten voor het doneren 2,9% per donatie + € 0,26. Vandaar het in te zamelen bedrag: € 4.250,00. De kosten voor de aanvraag staan los van de uitkomst van de aanvraag.

Mokum Reclaimed heeft vier maanden de tijd om het bedrag bijeen te krijgen. Daarna wil Mokum Reclaimed de vergunningsaanvraag  opstarten.

Wat als???
Wanneer het beoogde bedrag niet wordt gehaald, doneert Mokum Reclaimed het opgehaalde bedrag aan een Amsterdams goed doel. Hiervoor zal een poll worden opgezet.

Doneren kan via de website van Go Fund Me.

Lees ook: Twitterend Amsterdam buigt zich over toerismeprobleem