Virtual reality architecture
Foto: BNA

Augmented en virtual reality volgens architecten meest kansrijk

Architectenbureaus zien virtual reality, augmented reality en 3D-printen van bouwcomponenten vooral als kans en niet of nauwelijks als een bedreiging. Volgens hen zullen deze technieken de komende 5 jaar doorbreken, dit blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek Q1 2018

'Het is positief dat architecten de technologie omarmen en het zien als een kans in plaats van bedreiging. Het is belangrijk om als bureau up-to-date te blijven en goed te kijken hoe je de technologische ontwikkelingen kunt benutten', aldus Alexander Pastoors - beleidsmedewerker ontwerpproces en techniek bij BNA.

Architecten nieuwe technlogie 3D-printen

Parametisch ontwerpen in de praktijk

Ook parametrisch ontwerpen wordt door veel architectenbureaus gezien als interessante technologische ontwikkeling. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van alle bureaus gebruikmaakt van parametrische software. Dit is voornamelijk te zien bij de grotere bureaus van 40+ fte’s, waar 70 procent hier al mee werkt. Minder overtuigd zijn bureaus over Sensoring, Big Data, de Internet of Things en Mass Customisation.

Prestaties van gebouwen meetbaar

Bureaus achten het waarschijnlijk dat binnen 5 jaar de prestaties van een gebouw zoals energieprestaties, klimaatbeheersing en onderhoud door middel van sensordata inzichtelijk gemaakt kunnen worden. 

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen