De Vereniging Nederlandse Gemeenten maakte een serie van vier filmpjes over de bruidsschat, gepresenteerd door Sarah Ros.

Onder de naderende Omgevingswet wordt regelgeving van het Rijk overgeheveld naar decentrale overheden. Het gaat om locatiespecifieke of locatieafhankelijke regels, bijvoorbeeld over geluid en geur voor horeca. Op deze manier krijgen decentrale overheden meer beleidsvrijheid. In totaal gaat het om 600 regels.

Om de transitie van de oude naar de nieuwe situatie soepel te laten lopen stelt het Rijk de ‘bruidsschat’ in, ook zo benoemd in de Invoeringswet van de Omgevingswet. De bruidsschat is een set regels over de invoer van de gedecentraliseerde wetgeving. De regels worden verdeeld over het gemeentelijke omgevingsplan en de waterschapsverordening. Na het instellen van het omgevingsplan of de waterschapsverordening komt de bruidsschat te vervallen. Het is dus een tijdelijke maatregel. In de onderstaande filmpjes van de VNG wordt het precies uitgelegd. 

Door de bruidsschat krijgen gemeenten en waterschappen de tijd om zelf een afweging over deze onderwerpen te maken. Ook wordt een rechtsvacuüm voorkomen. De decentrale overheden kunnen de regels uit de bruidsschat vanaf dag één van de Omgevingswet aanpassen of laten vervallen, binnen de kaders van de Omgevingswet.

Vrijblijvend is de Omgevingswet niet. Het is, zoals Ros het in het eerste filmpje mooi verwoordt, ‘een gedwongen huwelijk.’ Voor de provinciale omgevingsverordening is geen bruidsschat nodig. Met de provincies is afgesproken dat zij hun omgevingsverordeningen klaar hebben bij inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Vlog 1: Sarah Ros: 'Op zoek naar de bruidsschat'

Vlog 2: Aan de slag met de bruidsschat

Vlog 3: Voorbeelden uit de bruidsschat

Vlog 4: Werken met de bruidsschat