Nico Wissing

Urban Oasis moet Achterhoek internationaal op de kaart zetten

De provincie Gelderland geeft 614.742 euro subsidie om de eerste Urban Oasis te ontwikkelen op het DRU Industriepark in Ulft. Urban Oasis is een idee van landschapsontwerper Nico Wissing. De Achterhoeker bedacht een innovatief stadspark met allerlei schone technologieën om de stad schoner en duurzamer te maken.

Steden moeten volgens de provincie duurzamer en gezonder worden. Tegelijkertijd is de ruimte beperkt. Daarom ontwierp Wissing een plek van 300 m² waarin een breed scala aan schone technologieën en biodiversiteit een plaats krijgen. Gezonde lucht, energieneutraliteit en meer biodiversiteit zijn de speerpunten. Een stukje natuur in de binnenstad dat bijdraagt aan gezond wonen, werken en leven.  Zo komen er bijvoorbeeld installaties om fijnstof af te vangen en drinkwater te maken van regenwater.

‘Dit idee hebben we nodig om Gelderland en Nederland duurzamer te maken en de stad leefbaarder’, aldus gedeputeerde Bea Schouten. De ontwikkeling van de eerste stadsoase kost € 1.229.484,-. De provincie draagt via de Gebiedsopgave Achterhoek de helft bij. De bedrijven dragen de andere helft bij.

‘Natuur is National Geographic en drinken zit in flessen’

Nico Wissing: ‘Een kind dat in de stad opgroeit heeft geen affiniteit met de natuur. Natuur is immers National Geographic, voedsel koop je als kant-en-klare maaltijd en drinken zit in flessen. Maar kinderen zijn de volwassenen van straks, die keuzes maken over natuur, voedsel en energie. De Urban Oasis wordt een plek waar natuur, mensen, ideeën en kennis samenkomen. Van overheden tot en met opleidings- en kennisinstituten, bedrijven en basisscholen.

Wat is de Urban Oasis?

De eerste Urban Oasis in Ulft wordt gebruikt om het concept van Wissing door te ontwikkelen. Het moet mensen van over de hele wereld  laten kennismaken met het innovatieve stadspark. Voor de ontwikkeling van de Urban Oasis gaat Hybrid Landscape BV van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra samenwerken met andere Achterhoekse bedrijven, diverse wetenschappers zoals Bob Ursem en Kim van der Leest en opleidingen. Volgens de provincie zetten zij de Achterhoek daarmee op de kaart als innovatieve regio die slimme oplossingen bedenkt en toepast voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van leefbaarheid in de stad.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen