Jeukrups Applicatie Civity Eikenprocessierups
Jeukrups.nl

Hoe een app helpt in de strijd tegen de eikenprocessierups

De overlast van de eikenprocessierups is groter dan ooit. Gemeenten zitten met de handen in het haar en zien de kosten van de bestrijding oplopen. Civity bedacht een app waarmee iedereen de locaties van de eikenprocessierups kan melden. Zo krijgen gemeenten inzicht in de verspreiding van de eikenprocessierups en kunnen ze beter inspelen op de bestrijding.

Civity ontwikkelde de applicatie Jeukrups waarmee mensen melding kunnen maken van de eikenprocessierups. ‘De app is gestart als een experiment waarmee we laten zien dat we door middel van crowdsourcing op een laagdrempelige manier veel data kunnen verzamelen. Onze verwachting was 50 meldingen in totaal, intussen zitten we al op 1800,’ aldus Tom de Nooij, dataconsultant bij Civity.

Landelijk meldpunt Eikenprocessierups

Op dit moment registreren gemeenten meldingen van de eikenprocessierupsen vaak nog afzonderlijk van elkaar, een landelijk meldpunt is er niet. ‘Via de Jeukrups-app kunnen boomverzorgers en gemeenten meer grip krijgen op de verspreiding van de rups en kan er gerichter bestreden worden’, zegt De Nooij.

‘In de toekomst zouden boomverzorgers een belangrijke rol kunnen spelen in het melden van de eikenprocessierups via de app’, denkt De Nooij. ‘Boomverzorgers zijn actief bezig met de bestrijding van de rups, waardoor zij precies kunnen melden waar de eikenprocessierupsen zich bevinden en ook op welke plekken de overlast al is aangepakt. Met behulp van de Jeukrups-app zouden gemeenten waar nodig kunnen samenwerken’, zegt De Nooij.

Koppeling rupsen met risicogebieden

Naast de applicatie ontwikkelde Civity een dashboard waarmee risicogebieden worden gekoppeld aan meldingen uit de Jeukrups-app. Risicogebieden zijn plekken waar doorgaans veel mensen en kinderen verblijven, zoals plekken met speeltoestellen, basisscholen en veelgebruikte fietspaden. ‘Deze plekken zijn als open data beschikbaar en kunnen daarom makkelijk worden toegevoegd aan het dashboard’, zegt De Nooij. ‘Als gemeenten weten waar de meeste overlast wordt ervaren van de rupsen, kunnen ze preventief beleid inzetten om overlast te verminderen en de kosten te drukken.’

Slim Melden
De ‘Jeukrups app’ is een pilotproject, waarmee een simpele versie van Slim Melden wordt ingezet. Slim Melden is een software waarmee op een laagdrempelige manier veel data wordt verzameld. Civity zet de software ook voor andere doeleinden in, zoals drugsafvaldumping. Met een overzicht van de dumpingen kan er sneller worden gehandeld en kunnen de problemen gerichter worden aangepakt.

Ook interessant: Zo gaan gemeenten om met zomerse plagen

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen