In dit artikel behandelen we achtereenvolgens de:

  • Luizen
  • Berenklauwen
  • Eikenprocessierupsen
  • Japanse Duizendknopen

Luizen in de openbare ruimte bestrijden met lieveheersbeestjes

De gemeente Dordrecht start met een proef om de luizenoverlast tegen te gaan. Luizen produceren een plakkerige vloeistof die honingdauw wordt genoemd. Deze honingdauw kan overlast veroorzaken voor ondernemers met een terras of bewoners die hun auto parkeren onder een boom met luizen.

De gemeente gaat op drie verschillende plekken zakken met lieveheersbeestjes ophangen in bomen. Lieveheersbeestjes eten namelijk luizen, op die manier hoopt de gemeente de overlast te beperken. Als de proef als succesvol wordt ervaren zal die herhaald worden op andere plekken. 

Bestrijding berenklauw met een boor in Leeuwarden

Berenklauw leidt op zijn beurt ook tot overlast, de plant kan nare brandwonden veroorzaken door het sap in de plant. De gemeente Leeuwarden heeft een oplossing gevonden tegen berenklauw. De Leeuwardse buitendienst ontwikkelde een speciale boor die met een lange punt precies het hart van de wortel raakt.

De boor vermaalt de wortel waardoor die op ten duur afsterft. De gaten die de boor in de grond boort worden opgevuld met zaadjes van de kamilleplant waardoor er op ten duur kamille zal groeien in plaats van berenklauw. De grotere concentraties van de berenklauw plant worden bestreden met heet water van honderd graden Celsius. 

Eikenprocessierups en nestkasten in Brummen

De overlast van de eikenprocessierups is ook hoog. Gemeenten doen op dit moment onderzoek met kool- en pimpelmezen, deze vogels zijn de natuurlijke vijand van de rups. Er worden in de gemeente Brummen zestig nestkasten opgehangen in de hoop dat de vogels de rupsen zullen eten. In september worden de kasten weggehaald en zal de gemeente het effect van de maatregel meten. 

Japanse duizendknoop als voedsel voor varkens in Emmen

Deze exotische plant leidt ook tot overlast, de plant groeit snel en kan schade aanbrengen aan fundering en infrastructuur. Ook baant de plant zich een weg door zwakke plekken in het asfalt, beton of metselwerken. In de gemeente Emmen doen ze proeven met varkens, die eten de plant namelijk graag. De varkens wroeten de grond om en eten de plant met wortel en al op, met die maatregel hoopt Emmen dat de Japanse duizendknoop zal afnemen in aantallen.