De camera's worden op dit moment gebruikt om kenmerken van voorbijgangers te scannen en daar de advertenties op af te stemmen. Een beeldscherm-exploitant kan de advertenties direct afstemmen op de voorbijganger door bepaalde kenmerken te registreren, zoals het dragen van een bril, waardoor de advertenties afgestemd kunnen worden op de passant.

Digitale reclamezuilen, toestemming van voorbijganger

Wanneer mensen herkenbaar in beeld komen is er sprake van persoonsherkenning en is de AVG-wet van toepassing. De exploitant moet op dit moment grondslag hebben om deze gegevens te mogen verwerken, wat wil zeggen dat er toestemming gevraagd moet worden aan de voorbijganger.

Deze toestemming moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen. De toestemming moet bijvoorbeeld vrijgegeven zijn en specifiek zijn, het moet duidelijk zijn waar iemand toestemming voor geeft en voor welke doeleinden het gebruikt zal worden.

QR-code of app voor toestemming

Een beeldscherm-exploitant kan voorbijgangers bijvoorbeeld toestemming vragen door middel van het scannen van een QR-code of toestemming vragen via een app. De AP heeft in de brief uitgelegd aan de branche wat de regels voor de verwerking van privacyregels zijn bij het gebruik van billboardcamera's.

Elke organisatie is wettelijk verplicht om aan de eisen van de AVG-wet te voldoen. Daarom roept de AP de branche op om maatregelen te nemen zodat de persoonsgegevens van voorbijgangers goed beschermd blijven.

Lees ook: Nederlanders zien 'City-as-a-service zitten