De andere genomineerden van de award waren Boulevard van Schagen in Domburg en Campus Uilenstede in Amstelveen. De vakjury gaf aan dat de genomineerden ver uitstijgen boven het gemiddelde ontwerpniveau en op punten als complexiteit van de opgave en de uitwerking ervan. De jury beoordeelde de inzendingen op basis van een viertal criteria ‘gebruik’, ‘ruimte’, ‘uniciteit’ en ‘gezondheid’.
Binnenrotte Rotterdam
Binnenrotte Rotterdam is van een leeg plein veranderd in aangename stedelijke ruimte, waar op de ene dag de markt is en het op andere dagen ook een fijne plek is om te verblijven. Door de indeling van het plein met bomen zijn intieme plekken ontstaan, waarbij heel goed gekeken is naar onder meer de lichtval van de zon, met veel aandacht voor groen en het gebruik van warme materialen. Het bijzondere is dat het plein bovenop het dak van een treintunnel is gerealiseerd, waarbij ook heel veel bomen een plek hebben gekregen. In het ontwerp op een hoger schaalniveau ook goed nagedacht over de routes en de verbindingen in de stad.
In deze editie van de Award heeft de jury ook aandacht gegeven de thema’s gezondheid, beweegvriendelijkheid en toegankelijkheid. Een ontwerp moet uitnodigen tot ontmoeting, beweging en toegankelijk zijn voor iedereen die het gebruikt, vindt de jury. Voor de jury leidt dat bij de Binnenrotte tot het aandachtspunt bij de trappen in het ontwerp. Deze zijn niet altijd herkenbaar gemarkeerd, wat voor slechtzienden tot onveilige situaties kan leiden.
Over de twee andere finalisten zegt de jury:
Campus Uilenstede
Campus Uilenstede in Amstelveen is getransformeerd van een sociaal onveilige omgeving, waarin auto’s domineerden, naar een aantrekkelijke multifunctionele omgeving. Het eindresultaat is een fraai ingericht campuslandschap, met een fijnmazig netwerk van routes, waarin bestaande gebouwen op een vanzelfsprekende manier zijn geïntegreerd. In de hoofdstructuur zijn er grootschalige ingrepen gedaan, waarbij gebouwen zijn gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe ruimtelijke hoofdstructuur. Nadrukkelijk onderdeel van het ontwerp zijn de meubels, die herkenbaarheid geven aan de plekken en uitnodigen tot actief gebruik.
Boulevard van Schagen
De Boulevard van Schagen onderscheidt zich door een vanzelfsprekende inrichting, die past bij de chique badplaats Domburg. Het ontwerp maakt zich ondergeschikt aan de omgeving van het duinlandschap. Tegelijk nodigt het uit tot verblijf, ontmoeting en beweging. De uitwerking getuigt van vakmanschap: de materiaalkeuzes, kleurstelling en verfijnde detaillering.
De Stedelijk Interieur Award Beste Openbare Ruimte wordt al jaren uitgereikt in samenwerking met vakblad Stedelijk Interieur, waarbij de award-tegel wordt gesponsord door Struyk Verwo Infra. Openbare ruimten die eerder deze titel wonnen, zijn de Groene Loper Breda (2017), Kerckebosch Zeist (2016), Kustwerk Katwijk (2015), het Erasmuspark Rotterdam (2014), het Wilhelminaplein Leeuwarden (2013), de Binnenstad van Venray (2012), Park Sonsbeek in Arnhem (2010), de Kralingse Plas in Rotterdam (2007) en de wijk Egelshoek in Heiloo (2005).
Vakjury
De jury is samgensteld uit vakmensen met elk met hun eigen specialisme, invalshoek en achtergrond:
- Harold van den Broek (landschapsarchitect Breda, winnaar Award 2017)
- Peter de Bois (Office4UrbanreSearch)
- Ben Kuipers (landschapsarchitect en voorzitter NVTL)
- Berry den Brinker (onderzoeker en directeur Silvur, ervaringsdeskundige)
- Christiaan Zandstra (architect en erfgoeddeskundige, ervaringsdeskundige)
- Hans Karssenberg (partner en stedenbouwkundig adviseur Stipo)
- Peter de Visser (hoofd Stadsbeheer Zoetermeer)
- Ad de Bont (stedenbouwkundige Urhahn en auteur ‘De Beweegvriendelijke Stad’)