Bij ongeveer de helft van de gemeenten (49,7 procent) worden kosten in rekening gebracht voor het plaatsen van een container op de openbare weg. Bij de andere helft van de gemeenten is het plaatsen kosteloos. 

De totale kosten van het plaatsen van een container bedragen gemiddeld 70, 96 euro voor veertien dagen in de betalende gemeenten. Maar de verschillen in de gehanteerde tarieven zijn behoorlijk groot tussen de gemeenten. De kosten van de gemeenten met het duurste beleid zijn ongeveer tweehonderd euro, in Blaricum, de duurste gemeente, zelfs 350 euro. 

Stoeptax kosten per provincie

In het onderzoek is ook gekeken naar provinciale verschillen, die blijken ook sterk te verschillen. Het gemiddelde bedrag per provincie van alle gemeenten, dus inclusief niet betalende gemeenten, is 35,01 euro voor veertien dagen. Inwoners van Noord-Holland zijn het duurste uit met een gemiddeld tarief van 56, 85 euro. Groningen is het goedkoopste uit met een gemiddeld bedrag van 6,85 euro. 

In Friesland worden er vaak geen kosten in rekening gebracht, in 76 procent van de gemeenten is het plaatsen van een container kosteloos. Overijsel daarentegen kent relatief veel gemeenten die tweehonderd euro per veertien dagen vragen, namelijk drie van de negen gemeenten die tweehonderd euro vragen liggen in Overijsel. 

Hier kunt u het volledige onderzoek inzien.