Met deze challenge willen de deelnemers laten zien dat woningbouw sneller kan. De challenge staat in het teken van de Actie Agenda Woningmarkt 2018 - 2021. Hierin legden overheden, corporaties en marktpartijen vast hoe zij woningbouw in de provincie Utrecht gaan versnellen.

In de provincie Utrecht zijn de komende drie jaar binnenstedelijk 21.000 nieuwe woningen nodig. Dat is volgens de provincie een flinke opgave. Toch lukt snel bouwen vaak niet, zelfs als we weten waar woningbouw mogelijk is en plannen soms klaar liggen, zegt de provincie. Projecten lopen vast omdat samenwerking ingewikkeld is of plannen financieel niet haalbaar zijn.

Volgens de provincie zijn nieuwe oplossingen dus nodig. Om hun project neer te zetten of uit het slob te krijgen en te leren hoe ze kunnen versnellen, meldden projectteams zich aan voor de 100-dagenchallenge. Negen projecten voldoen aan de criteria voor deelname en gaan de strijd aan. Hier gaat de challenge ze bij helpen, meldt de provincie. Zo gaat een expert op kosten van de provincie ze helpen bij het oplossen van knelpunten.

Innovatiemotor Utrechtse woningmarkt

Op 18 oktober komt de Utrechtse woningmarkt samen om de voortgang van de actieagenda te bespreken. Dan presenteren de negen uitdagers wat zij in 100 dagen voor elkaar hebben gekregen. Zij delen de lessen die ze leerden en dagen andere partijen uit de lessen te gebruiken bij het versnellen van hun eigen projecten.

Gedeputeerde Van den Berg moedigt hen aan: 'We zijn blij met het enthousiasme en lef van alle deelnemers. Het laat zien dat de woningmarktproblematiek urgent is. Deze partijen steken hun nek uit door aan iedereen te laten zien wat je in 100 dagen kunt bereiken wanneer je hier samen de schouders onder zet.'

De challenge biedt volgens de provincie kansen als ludieke innovatiemotor, een laboratorium om te ontdekken welke nieuwe oplossingen nodig zijn om woningbouw in onze provincie te versnellen en het biedt een platform voor het verbreden van de lessen.

Negen woningbouwprojecten provincie Utrecht

Deze negen projecten doen mee aan de challenge:

  1. Wonen, eten en boodschappen doen in Blokhoeve Nieuwegein
  2. Wonen bij het groen in Amersfoort
  3. Hotel en woningen in kantoorgebied Maarssen
  4. Pionieren met woningbouw op bedrijventerrein Middelland in Woerden
  5. Herontwikkeling sportterrein in Breukelen
  6. Nieuwe woonmilieus in Overvecht Utrecht
  7. Wonen zorg en welzijn in Amersfoort
  8. Van winkelen naar wonen in Houten
  9. Starters, stijgers en senioren midden in Soest

Lees ook: Verduurzamen woningbouw topprioriteit, productie op tweede plaats