De jury stelt dat, naast de gangbare eisen, een gezonde openbare ruimte gebruikers dient uit te dagen tot gezond gedrag, bewegen, ontmoeten, contact, natuurbeleving. Daarbij gaat het om een ruimte die toegankelijk, barrièrevrij is en de jury zal hier nog nader aandacht voor vragen. Op basis van deze criteria werden drie genomineerden gekozen uit veertien inzendingen.

Boulevard Schagen, Domburg

De Boulevard van Schagen in Domburg betreft het herontwerp van de boulevard tussen de stad en het strand van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. De boulevard is ingepast op basis van functionele eisen (rondom zeewering, routes, verblijf badgasten, strandopgangen, toelevering strandtenten) in het duinlandschap bij de stijlvolle badplaats Domburg. De jury prijst het ontwerp van de boulevard: ‘vanwege zijn vakmanschap, terughoudend en tijdloos ontwerp. Het ontwerp geeft een natuurlijk beeld, zeer goede zitplaatsen, intimiteit en menselijke maat’.

Domburg beste openbare ruimte
Boulevard van Schagen in Domburg 

Studentencampus Uilenstede, Amstelveen

Studentencampus Uilenstede in Amstelveen is in 2017 omgevormd tot een groene campus voor alle aspecten van het studentenleven, met het Centrumplein als levendig hart. De hoofdroute is verrijkt met multifunctionele meubels en verbindt de entrees. De plek is beter verbonden met de omgeving van het Amsterdamse Bos en de Amstel. Het gebied nodigt nu uit tot sporten, fietsen, hardlopen en verblijven. Het ontwerp is van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. De jury looft ‘de integrale analyse van het plan, de manier waarop vroegere barrières als verkeer en parkeren zijn beslecht, de grote aandacht voor veiligheid, verbindingen en toegankelijkheid’.

Studentencampus Uilenstede beste openbare ruimte
Uilenstede Amstelveen

Binnenrotte Rotterdam

De derde genomineerde is de herontwikkeling van de Binnenrotte Rotterdam, van Okra Landschapsarchitecten. Het oorspronkelijke marktplein is omgevormd tot een groene multifunctionele ontmoetingsruimte, die ook buiten de marktdagen goed is te gebruiken.De terrassen bij De Meent creëren levendigheid, de ligweide met waterval tegenover de Laurenskerk biedt een verblijfsplek. De jury prijst ‘de openstellingen van het marktplein voor dagelijks gebruik. Er is goede zitgelegenheid, meer groen en een fraaie, ingetogen vormgeving’. 

Beste Openbare Ruimte pitches op 21 juni

De drie genomineerden pitchen op 21 juni tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte (LCOR) en kunnen daarbij aantonen waarom hun openbare ruimte de beste van Nederland is uit oogpunt van gezondheid, beweegvriendelijkheid en toegankelijkheid. De jury bepaalt vervolgens samen met het publiek wie de winnaar is. Openbare ruimten die eerder deze titel wonnen, zijn de Groene Loper Breda (2017), Kerckebosch Zeist (2016), Kustwerk Katwijk (2015), het Erasmuspark Rotterdam (2014), het Wilhelminaplein Leeuwarden (2013), de Binnenstad van Venray (2012), Park Sonsbeek in Arnhem (2010), de Kralingse Plas in Rotterdam (2007) en de wijk Egelshoek in Heiloo (2005).

Harold van den Broek, landschapsarchitect van de gemeente Breda en winnaar van de Award in 2017, noemt het van groot belang dat Breda zoveel waardering kreeg. ‘Als je de juiste dingen doet in de openbare ruimte, krijgt dat aandacht en waardering. Dan laat je zien dat je kwaliteit kunt maken met de mensen uit je eigen organisatie. Met zo’n prijs maak je dat duidelijk aan andere afdelingen en bestuurders.’

De jury bestaat uit: Peter de Bois (Architect en urban designer, Office4UrbanreSearch), Ad de Bont (Partner stedenbouwkundige Urhahn), Berry den Brinker (Onderzoeker directeur Silvur), Harold van den Broek (juryvoorzitter en landschapsarchitect gemeente Breda), Hans Karssenberg (Partner Stipo), Ben Kuipers (Voorzitter NVTL en landschapsarchitect), Peter de Visser (Hoofd stadsbeheer Zoetermeer), Christiaan Zandstra (Toegankelijkheidsdeskundige voor architectuur, erfgoed en mobiliteit).

LCOR 2018: Gezonde stad begint bij de openbare ruimte – 21 juni Breda
Een gezonde samenleving kenmerkt zich door een gezonde openbare ruimte. Het openbaar domein heeft grote invloed op het welbevinden van de mensen. Dat welbevinden staat centraal op het 14e Landelijk Congres Openbare Ruimte op 21 juni in Breda. Hoe staat het met de zoektocht naar de juiste mix van fysiek, sociaal en gezond? En hoe voorkomen we dat ‘gezond stedelijk leven’ beperkt blijft tot de voorlopers? Klik hier voor meer informatie en inschrijving.