De eerste PlasticRoad ter wereld komt in Zwolle. De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zien een grote potentie in de weg gemaakt van prefab elementen, waarin een holle ruimte zit voor kabels en leidingen en waterafvoer. De exacte locatie van de twee pilots wordt nog onderzocht. De fietspaden worden ongeveer 30 meter lang.

De weg naar de PlasticRoad

Het concept PlasticRoad werd in 2015 gelanceerd door KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming). In 2016 sloot KWS een partnerschap met Wavin en Total voor de verdere ontwikkeling van de PlasticRoad.

De afgelopen jaren is door de PlasticRoad-partners gewerkt aan het uitwerken en testen van het concept. Tijdens de tests lag de focus met name op het technische vlak, zoals de draagkracht van de modulaire PlasticRoad-elementen, de ideale mix van gerecycled kunststof en het meest optimale ontwerp van de holle ruimtes.

Daarnaast is onderzoek gedaan naar de milieu-impact van het concept. Op dit moment zijn de resultaten dusdanig positief dat de eerste pilots werkelijkheid kunnen worden. Deze pilots markeren volgende de provincie, de gemeente en PlasticRoad een belangrijke stap voor het verdere ontwikkelingsproces van de PlasticRoad.

Doorbraak met plastic fietspad

Anne Koudstaal en Simon Jorritsma, bedenkers van de PlasticRoad en werkzaam bij KWS lichten toe: 'Na lang ontwerpen, testen en doorontwikkelen zijn we ontzettend trots dat onze PlasticRoad er nu écht gaat komen. Samen met de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zetten we als PlasticRoad-partners de stap naar een duurzamere wereld met dit eerste PlasticRoad-fietspad.'

Overijssel en Zwolle stimuleren innovatie om ondernemers met vernieuwende en duurzame ideeën een kans te geven deze in de praktijk te realiseren. Hiermee dragen beide overheden naar eigen zeggen bij aan een circulaire economie. Door de eerste klant te zijn van innovatieve ondernemers kan een nieuw product in de praktijk worden getoetst op technische en economische haalbaarheid.

Lees ook: Na fietspadsucces nu ook zonnecellen op wegen met tientonners