Vorige week, 31 mei, was het wereldwijd antirook-dag. Met de vele aandacht die wordt besteed aan de gezonde openbare ruimte kan een discussie rondom roken in de openbare ruimte niet achterblijven, vindt Stadszaken.nl. Daarom willen we u 3 heel korte vragen stellen over gezondheid in de openbare ruimte, natuurlijk geheel anoniem.

 

Slecht gedrag neem je over vanuit je omgeving, stelde Fred Woudenberg van de Amsterdamse GGD twee jaar terug op Stadszaken.nl. ‘Je kunt nog zo hard je best doen om iemand van zijn vetzucht af te helpen, maar als deze persoon in zijn fysieke omgeving telkens met ongezond aanbod wordt geconfronteerd, is dit bijna gedoemd te mislukken.’

Dit geldt ook voor roken in de openbare ruimte. Door roken in de openbare ruimte niet te tolereren, worden mensen niet verleid ongezond gedrag te vertonen, aldus Woudenberg.

Eerste rookvrije straat 

In de Beverwijkstraat in Amsterdam is de eerste rookvrije straat van Amsterdam gerealiseerd. Er worden geen boetes uitgedeeld voor mensen die roken in de straat, dat is qua regelgeving niet mogelijk. Wel straalt de straat op deze manier een signaal uit dat er minder moet worden gerookt. 

Betutteling?

Paul Blokhuis, Staatssecretaris van Volksgezondheid, stelde onlangs dat roken uit het zicht moet verdwijnen. Sterker nog hij stelt dat we bezig zijn met een cultuuromslag richting een rookvrije samenleving. We willen een openbare ruimte die uitnodigt tot bewegen. Haaks daarop staat een openbare ruimte die aanzet tot roken, wat vindt u daarvan? Of is het pleidooi voor rookvrije straten of een algeheel rookverbod in de openbare ruimte betutteling van de gezondheidskerk? 

DOE MEE MET DE ROKEN IN DE OPENBARE RUIMTE-ENQUÊTE.
INVULLEN KOST HOOGUIT EEN MINUUT.
LCOR 2018: Gezonde stad begint bij de openbare ruimte
Op het landelijk congres openbare ruimte staat welbevinden centraal. Een gezonde samenleving kenmerkt zich door een gezonde openbare ruimte.Het openbaar domein heeft grote invloed op het welbevinden van de mensen.

Lees ook: Rookverbod in publieke parken: kan dat?