Werk architectenbureaus neemt toe

Werk architectenbureaus neemt toe, goede architecten grootste knelpunt

In 2018 verwacht 56 procent van de architectenbureaus een toename van het aantal opdrachten. Dit blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting Q1 2018. 'Transformatie en nieuwbouw zorgen voor meer werk en ook de kantorenmarkt begint langzaam weer actief te worden', aldus Fred Schoorl BNA-directeur.

Grotere bureaus hebben een werkvoorraad van bijna 9 maanden, de kleine van 4,3 maanden. Uit onderzoek blijkt dat zelfs 82 procent van de bureaus spreekt van een normale of goede werkvoorraad. Te zien is dat de nieuwbouw van woningen een groeimarkt blijft. Bijna 58% verwacht hiermee de werkvoorraad te laten groeien. Ook zal volgens de architectenbureaus het honorarium naar verwachting wat hoger uitpakken. Maar, zo blijkt, vooral de zoektocht naar goede gekwalificeerde medewerkers is het grootste knelpunt.

Groei architectenbureaus door nieuwbouw en transformatie

Particulieren en bedrijven hebben de markt de afgelopen jaren weer op gang gebracht. Maar uit onderzoekt blijkt dat andere opdrachtgevers volgen: projectontwikkelaars en aannemers zijn weer nadrukkelijk in beeld. Ook is er reactie te zien op de versnelde doorvoering van de energietransitie: bureaus verwachten een duidelijke toename in opdrachten betreft transformatie en renovatie, hergebruik en herontwikkeling en verbetering en verduurzaming van huizen en gebouwen.

Werk architectenbureaus neemt toe

Ook interessant: Nederland gaat de hoogte in: 5 opvallende hoogbouwprojecten

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen