De woningen krijgen een keivormig uiterlijk zodat ze niet afleiden van de het groene park waar ze in komen te staan. Het idee van de woningen ontstond op de Dutch Design Week en wordt in een coalitie van de gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos gerealiseerd.

Het is voor het eerst dat dergelijke woningen daadwerkelijk in gebruik worden genomen. De woningen moeten dus voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die de bewoners stellen zoals de indeling of wooncomfort.

3D-geprinte woningen geen experiment

De woningen zullen na elkaar worden gerealiseerd zodat verbeteringen kunnen plaatsvinden en techniek in ontwikkeling blijft. Het eerste huis zal bijvoorbeeld een gelijkvloerse woning worden die niet ter plaatse wordt geprint.

'Het realiseren is nadrukkelijk geen experiment'

Bewoners kunnen feedback geven op de woning zodat deze steeds kan worden verbeterd. De vijfde woning zal uit drie woonlagen bestaan en op locatie worden gerealiseerd. Het realiseren is nadrukkelijk geen experiment, de ontwikkelingen worden door de partners gezien als een sterke innovatie op gebied van de bouwsector. Hoogleraar Theo Salet: ‘De printtechniek is onder controle, nu willen we weten hoe het is om in zo een huis te wonen.’

Maatwerk makkelijker door 3D-printer

Door de 3D-printer zijn bepaalde vormen snel en eenvoudig te maken die aanvankelijk arbeidsintensief waren, met name de ronde buitenkant van de woning. Met gebruik van stenen zijn soortgelijke ronde vormen niet mogelijk. Door de 3D-printer is het makkelijker om maatwerk te leveren aan de bewoners. De functionaliteit en kwaliteit van de binnenkant van de woningen wordt ook goed bewaakt, de binnenkant van de woning heeft bijvoorbeeld rechte muren zodat meubels goed geplaatst kunnen worden.

Door het gebruik van 3D-printers verandert de toekomst van de woningbouw, stellen de partners. Woningbouw kan door deze innovatie sneller, betaalbaarder en duurzamer worden, daarnaast bevordert het de vorm- en keuzevrijheid.

Lees ook: 'Fablabs & makerspaces: in 2018 doen we het zelf'