De notering van Friesland is de hoogste positie die een Nederlandse plek ooit heeft gekregen in de Europese ranglijst van de Lonely Planet. Texel en Rotterdam zagen na de vermelding in de Lonely Planet een sterke stijging in toeristen die niet uit de geijkte landen Duitsland, België of elders uit Nederland kwamen.
Texel bood toentertijd 4.500 slaapplekken aan. Michiel Uitdenhaag, burgemeester van Texel, geeft aan dat hij zich daardoor geen zorgen maakte dat het te druk werd op Texel. Vooral het eerste jaar zag het eiland een stijging in het aantal toeristen. Hier zijn drie tips die Friesland ter harte kan nemen van Yvonne de Vroede, werkzaam bij de VVV op Texel:
1. Lonely Planet-effect en de natuur
De natuur speelt een grote rol in de reden dat de provincie op de lijst staat, daarom moet er vooral genoeg aandacht blijven voor het onderhouden van de natuur. De uitgestrekte landschappen en Waddeneilanden worden namelijk aangehaald als redenen dat Friesland op de lijst staat.
2. Voorkom masatoerisme in Friesland
Een maximaal aantal slaapplekken in Friesland zou kunnen helpen het aantal toeristen te handhaven. Rotterdam kende een toename van een derde toerisme na de vermelding in de Lonely Planet. Dat zou voor Friesland betekenen dat het aantal toeristen flink toeneemt, in 2017 kwamen er namelijk 1,8 miljoen bezoekers overnachten in Friesland. Aan de andere kant wordt Friesland door de reisgids aanbevolen voor mensen die massa-toerisme willen mijden, sterk uitbreiden qua aantal hotels is dus wellicht niet aan te raden.
3. Ga niet mee in de hysterie
Maar het belangrijkste is dat Friesland zichzelf blijft: 'ga niet mee in de hysterie, blijf jezelf daarom sta je op de lijst', zegt De Vroede. Friesland wordt omschreven als een 'verborgen parel' door de Lonely Planet. Juist de gezelligheid en compactheid die de hoofdstad uitstraalt werd geprezen door de Lonely Planet, authentiek blijven is dus een waardevolle tip.