Steeds vaker kopen mensen artikelen online, het gevolg is dat er steeds meer pakketjes in de omloop zijn. PostNL zet daarom pakket- en briefautomaten neer die voor zowel ontvangst als versturen van pakketten en brieven gebruikt kunnen worden. Het idee achter de automaten is dat er minder vervoer door de wijk nodig is en het bijdraagt aan een beter milieu.

Jan-Willem Stegeman, wethouder van Amersfoort, vertelt: 'De hoeveelheid pakketten neemt natuurlijk alleen maar toe. En dan is het goed als het aantal kilometers dat ervoor wordt afgelegd, zo klein mogelijk is. Dat is handig voor alle betrokkenen en beter voor de luchtkwaliteit. Als gemeente werken wij dus graag aan deze proef mee'.

Ontvangen en versturen

De automaat heeft twee brievenbussen en een aantal lockers waar pakketten in afgeleverd kunnen worden. De automaat is twee meter breed en 1,90 meter hoog. Bewoners kunnen er dan voor kiezen hun pakket daar te laten bezorgen, wanneer het pakket is bezorgd krijgt de persoon via de e-mail een unieke code die 72 uur geldig is.

Ook kunnen er pakketten worden verstuurd met de nieuwe automaat. Gebruikers moeten thuis het pakket klaar voor verzending maken door een verzendlabel op het pakket te plakken. Het pakket kan vervolgens bij de automaat worden gescand, welke aangeeft in welke locker het pakket geplaatst kan worden.

Sinds 2016

De proef begon in 2016, er werden toen vijftien automaten geplaatst in Almere, de eerste gemeente die meedeed aan de proef. Later volgde onder andere Tilburg en Limburg en nu dus Amersfoort. PostNL stelt dat Amersfoort veel diverse wijken kent waardoor het goed te zien is in welke wijk de automaat zou werken en in welke niet.