Alsop was een architect die bekend stond om zijn kleurrijke, expressieve en speelse ontwerpen. In 2000 ontwierp Alsop een plan voor het Rotterdamse station, de architect had het idee om negen glazengebouwen te ontwerpen in de vorm van champagneglazen. Deze champagneglazen zouden de toegangspoort naar de stad vormen, ook ontwierp hij een 'mobiliteitsknoop', een terminal voor treinen, trams en bussen. Het plan werd echter tot twee keer toe afgewezen door het Rijk vanwege de te hoge kosten. Lees hier meer over de champagneglazen van Rotterdam Centraal.

Peckham bibliotheek in London

In 2000 won Alsop de Stirling Price voor zijn ontwerp van de Peckham Bibliotheek in London. Het ontwerp van deze bibliotheek bracht Alsop grote roem. De bibliotheek was een prachtig voorbeeld van de herdefinitie van de rol van de bibliotheek in de moderne samenleving. Er is gebruik gemaakt van sterke vormen en levendige kleuren. De noordkant van het gebouw is compleet van glas gemaakt met enkele gekleurde elementen die zorgen voor een speelse lichtval.

Peckham Library in London. 

Chips in Manchester

In 2009 ontwierp Alsop een appartementencomplex dat bestond uit drie dikke 'chips' die op elkaar waren gestapeld. Elke 'Chip' is beschreven met teksten die refereren aan de geschiedenis van de omgeving. Het gebouw werd omschreven als eigenzinnig, gedurfd en robuust. Het design bevat een mix van studio's en commerciële doeleinden. Er is sprake van een hoge leefkwaliteit en goed design gecombineerd met technologische innovatie en duurzaamheid.

Chips in Menchester

Ontario College of Art and Design

In 2003 ontwierp Alsop het gebouw voor het Ontario College of Art and Design. Het werd een gewaagd ontwerp dat ook wel 'The flying tabletop' werd genoemd. Het gebouw staat op palen en zweeft hoog boven de grond. De buitenkant van het gebouw heeft zwart-wit geglazuurde pixels en 's nachts licht het gebouw op. Het is dan ook een iconisch beeld van de stad en het college. Op de bovenste verdieping is er prachtig uitzicht over de skyline van Toronto met het idee de studenten te inspireren.

Ontario College of Art & Design

Blizard Building

Blizard Building is een gebouw ontworpen door Alsop voor het Blizard Institute. De Blizard werd in 2005 gebouwd. Het is een compleet open gebouw wat de communicatie van de wetenschappers moet verbeteren. Het idee was om een ontwerp maken dat niet een standaard wetenschappelijk gebouw weerspiegelde. Het gebouw zelf straalt wel wetenschap uit en brengt de onderzoekers dichter bij elkaar, stelde Alsop. Het gebouw bestaat uit twee structuren die worden verbonden door een gekleurde glazen tunnel. De binnenkant van het gebouw vertegenwoordigt de wetenschap door allerlei molecuulachtige voorwerpen die aan het plafond hangen.

The Blizard Institute

The Public

The Public is een gebouw in West Bromwich dat Alsop in 2008 ontwierp. Het gebouw is een radicale geste voor community-architectuur, stelde Alsop. Het gebouw is bedoelt voor exhibities. Het is een plek voor mensen om samen te komen en mee te werken aan een scala aan projecten. Het gebouw wordt ook wel 'Box of Delight' genoemd vanwege de variatie aan ruimte, vormen en hoeken. Het gebouw heeft allerlei 'jellybean-vormige' ramen wat een speels effect geeft aan het gebouw.

The Public

Lees ook: Nederland gaat de hoogte in: 5 opvallende hoogbouwprojecten