In de Maasstad staat 15,1% van de kantoren leeg, tegenover 6,7% in Amsterdam, 8,1% in Utrecht en 8,3% in Den Haag. Het percentage kantoren zonder huurder is ook hoger dan het landelijk gemiddelde, wat op 13,8% ligt.

Rotterdam begon later dan andere steden aan het herontwikkelen van kantoren, waarbij kantoren worden omgebouwd tot woningen, aldus het FD. Hier ligt volgens Savills de oorzaak van de relatief hoge leegstand. De verwachting is dat de leegstand de komende jaren zal dalen door toegenomen herontwikkeling, want herontwikkeling wordt gestimuleerd door stijgende woningprijzen.

Convenanten

Volgens het  FD heeft Rotterdam sinds 2011 een leegstand van meer dan 10%. In dat jaar sloot het gemeentebestuur een convenant met marktpartijen om herontwikkeling te stimuleren. Het doel was dat de ombouw in 2014 groter zou zijn dan de nieuwbouw aan kantoren.

In 2015 sloten de gemeente en de markt een tweede convenant, het Convenant Aanpak Kantoren 2016-2020. In deze periode moet 350.000 m2 kantoorruimte worden getransformeerd tot woningbouw. Verder wordt door het wijzigen van bestemmingsplannen het aantal locaties voor nieuwbouw van kantoren verminderd, aldus het FD.

Leegstand oefent druk uit op de leefomgeving. Lees ook Leefbaarheid onder druk door oplopende leegstand. Meer weten over hoe Rotterdam zich verhoudt tot andere steden? Lees dan Deze grote steden hebben het beste klimaatvriendelijke beleid.