Stijgende prijzen

Door de toenemende vraag naar huisvesting in en rond Amsterdam lopen de prijzen hoog op, tot bedragen van vijfduizend euro per vierkante meter voor koopwoningen. Het evenwicht tussen vraag en aanbod zal in 2019 weer gelijker oplopen, voorspelt Colliers. Vorig jaar is het aantal bouwvergunningen met 44 procent gestegen, toch is dit niet voldoende om de vraag naar huisvesting te beantwoorden. In Almere, Diemen, Edam-Volendam en Heemskerk worden de komende periode huizen bijgebouwd om een deel van de krapte op de Amsterdamse woningmarkt op te vangen.

Buiten Amsterdam

Het blijkt dat veertig procent van de Amsterdamse woningzoekende in de stad blijft en de rest zoekt naar woningen buiten Amsterdam. De meeste kopers zoeken in nabijgelegen steden als Haarlem, Almere en Zaandam. Ook Utrecht is in trek bij Amsterdammers, Rotterdam en Den Haag zijn daarnaast ook gewild. Deze omringende steden kennen ook stijgende koopprijzen van de woningen, daarom zoeken sommige Amsterdammers ook in steden als Lelystad, Delft en Amersfoort naar een woning.

In en rond Amsterdam worden de komende jaren duizenden woningen gebouwd, deze woningen moeten de vraag naar huisvesting beantwoorden. Colliers verwacht, zoals eerder genoemd, dat de groei van Amsterdamse huishoudens zal afnemen en de bouw van woningen juist toe zal nemen waardoor de druk van de Amsterdamse woningmarkt zal afnemen.