Advertentie
Almere en Purmerend koplopers aardgasvrij bouwen

Almere en Purmerend koplopers aardgasvrij bouwen

Almere en Purmerend zijn koplopers in het bouwen van woningen zonder aardgasaansluiting. 41 procent van de gemeenten heeft nog géén gasloos huis opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van Rigo.

Het onderzoeksbureau deed onderzoek onder alle Nederlandse gemeenten door middel van enquêtering. Van de 62.000 woningen die in 2017 in Nederland werden opgeleverd, heeft 37% geen aardgasaansluiting. Wel zijn er landelijk grote verschillen zichtbaar. In de gemeenten Purmerend en Almere is bijna 100% van de nieuw gebouwde woningen aardgasvrij. Daartegenover zegt 41% van de aan de enquête deelnemende gemeenten geen enkele gasloze woning te hebben opgeleverd.

50% van de deelnemende gemeenten stelt wel plannen te hebben om de komende vijf jaar aardgasvrij te bouwen. Zo heeft Amsterdam het streven om de komende twee jaar voor 75% gasloos te bouwen.  In Eindhoven is 25% van de in 2017 gebouwde woningen aardgasloos, maar de gemeente stelt dat van de woningen die nu in de planfase zitten 90% zonder gas zal worden opgeleverd.

Veel woningen die nu in ontwikkeling zijn, zitten nog in de ‘zachte’ planningsfase. Nog niet alle vergunningen zijn geregeld. 18% van de ondervraagde gemeenten zei daarom tegen Rigo dat nieuwbouwplannen waarbij de beslissing voor aardgas al gemaakt is, nog teruggedraaid kunnen worden.  Hierdoor kan het aandeel gemeentes dat de komende 5 jaar daadwerkelijk aardgasvrij gaat bouwen, afwijken van de geprognosticeerde 50%. 

 

Lees hier hoe Milieudefensie denkt over aardgasvrij bouwen.
Lees hier over hoe Utrecht Overvecht-Noord aardgasvrij maakt
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen